• Lukovice i krtole
  • 08.02.2020. 07:30

Prolećna sadnja lukovica i krtole - na šta obratiti pažnju

Lukovičasto i krtolasto cveće čest je ukras u vrtu, a dolazi vreme njihove sadnje. Pročitajte na šta treba obratiti pažnju i kako se sade pojedine vrste.

Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko
  • 1.022
  • 46
  • 0

Cveće koje raste iz lukovica i krtole čest je ukras vrta, a neko od njih cveta i zimi u unutrašnjosti domova. Dele se na letnjo-jesenje (sade se u proleće, a cvetaju leti i u jesen te se kupuju od februara do maja) i prolećne (sade se u jesen, cvetaju u proleće, a kupuju od avgusta do decembra).

Nakon prestanka cvetanja listove lukovica je potrebno pustiti da u potpunosti uvenu. Nakon toga treba izvaditi i prosušiti lukovice, spremiti ih u papirne kese te držati na suvom i hladnom mestu kako bi bile spremne za sadnju u proleće.  

Prilikom sadnje lukovica treba paziti na dubinu i kvalitet zemljišta u koje ih sadimo. Gomoljasto i lukovičasto cveće ne podnosi stajsko đubrivo i nepropusno zemljište. Takvo zemljište treba popraviti dodavanjem humusno-tresetnog supstrata koji rahli zemljište, a ujedno je i đubrivo.

Kako se sade lukovice?

Lukovice treba saditi prema veličini, a pravilo je da je dubina sadnje 2 do 3 puta veća od njihove veličine. Prema tome, manje lukovice se sade na dubinu od 5 do 10 cm, a veće na dubinu od 10 do 20 cm. Prolećne lukovice nisu otporne na niske temperature pa ih je najbolje saditi početkom maja nakon što prođe opasnost od mrazeva. Sade se u fazi mirovanja: prolećne lukovice u jesen do kraja decembra, ako zemlja nije smrznuta i letnjo-jesenje koje se sade u proleće.  

Krtole i lukovice imaju najlepše cvetove!

Najčešće se sade u grupama jer tako njihova boja i oblik najbolje dolaze do izražaja. Treba paziti da ih ne sadite pregusto, kako ne bi međusobno oduzimale hranjive materije i vlagu. Razmak sadnje je kod manjih lukovica od 5 do 7,5 cm, a kod većih i do 15 cm. Dno lukovica i krtole treba ležati na rahlom tlu, a između njih ne treba biti vazduha. Tako će se oni dobro ukoreniti, neće doći do nakupljanja vode, a time ni truljenja.

Koje biljne vrste odabrati?

Za obilnije cvetanje dalija (georgina) potrebno je sunčano mesto i plodno propusno zemljište. Kada kopate jamu, odmah stavite i oslonac na kog ćete ih kasnije privezati. Dalija zahteva redovno zalivanje i prihranjivanje svake tri nedelje. Procvetale cvetove redovno uklanjajte. Dalija se uzgaja i iz semena, a izvađene gomolje nakon cvetanja treba staviti u pesak ili treset. Cvetanje možete ubrzati tako da ih sadite u lonce, a treba ih ostaviti u zatvorenom prostoru do druge polovine maja i tada ih presaditi na otvoreno.

Kana naraste do 80 cm visine, a ponekad i više, cveta od juna i sve do kasne jeseni, dok se ne pojave prvi mrazevi. Odgovara joj sunčan položaj. Ima velike dekorativne listove, a cvet joj je žut, narandžast i u nijansama crvene boje. Sredinom oktobra potrebno je skratiti. Izvađene krtole spremiti na mesto na koje temperatura na pada ispod 0°C.

Radovi u maju: Kako da vaša bašta zasija sa gladiolama i dalijama

Gladiole se sade na sunčana mesta koja su zaštićena od vetra. Dubina sadnje je od 10 do 13 cm, a razmak sadnje od 10 do 15 cm. Najbolje ih je saditi u grupe od 5 do 7 biljaka iste boje, a kako bi neprestano cvetale tokom celog leta sade se od sredine aprila do sredine juna u razmacima od 14 dana, budući da cvetanje jednog pupoljka ne traje duže od dve nedelje. Sade se u grupama dovoljno blizu jedna drugoj kako bi se međusobno podupirale i nije im potrebno dodatno podupiranje. Osim kao vrtno cveće, idealne su i kao rezano cveće za bukete i vaze.

Frezija ima jak miris, a uzgaja se najčešće kao cveće za rezanje, njene krtole se sade krajem aprila kako bi cvetale od avgusta do oktobar. Mesto na kom se uzgajaju treba biti polusenovita i zaštićena od vetra, a zemljište plodno i propusno. Sade se na dubinu od 5 do 8 cm, a razmak između gomolja je 10 cm. Iz svakog posađenog gomolja izrasće 4 do 6 malih grana s 10 do 15 mirisnih cvetova. Ako ih ne režemo, isteraće nove grančice, nakon što se prve osuše. Zahtevaju redovno zalivanje i to u jutarnjim satima.

Ljiljan: egzotičan, mirisan - kako ga uzgajati

Za uzgoj ljiljana potrebno je sunčano mesto jer će se u suprotnom stabljike iskriviti u potrazi za suncem. Za razliku od cveta, stabljika podnosi senku pa ih treba saditi u travnjak ili niske pokrivače tla. Lukovice nemaju zaštitni omotač pa se zbog toga lako osuše. Vrh lukovice treba pokriti slojem zemlje debljine oko 10-ak cm, a potrebno ih je zalivati redovno. Ljiljani ne podnose presađivanje i najbolje uspevaju na mestu na kom su prvi put posađeni.

Anemona ili šumarica je biljka koja može ulepšati svaki prostor. Pre prolećne sadnje krtole se preporučuje staviti u hladnu vodi, 24 sata pre jer će se tako lakše i brže primiti. Što se tiče jesenje sadnje, krtole je zimi obavezno pokriti i dodatno zaštiti od niskih temperatura, mrazeva i padavina. Idealno mesto za sadnju je lagani hlad jer biljka ima osetljive cvetove zbog kojih ne sme biti direktno na suncu. Zalivanje je potrebno jednom nedeljno, a leti i do dva puta nedeljno. Ova biljka je poznata po izrazito sporom rastu, pa je prilikom njenog gajenja potrebno strpljenje.


Tagovi

Lukovice Gomolji Prolećna sadnja Cveće


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

korisnik
pre 3 nedelje

#mojepovrće #mojabašta #naprirodannačin Plastenik koji imamo je napravio naš deda Slavko, od onoga š... Pročitaj celu belešku »