U narodnoj medicini list se koristi kao sastojak čajeva za kupanje, draženje kože, za porast kose. Upotrebljava se i kao antioksidant za meso, u industriji likera i kao sredstvo za rasterivanje insekata, ističe stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Niš Tanja Petrović.
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni mediteranski grm koji samoniklo raste na priobalju i jadranskim ostrvima, ali uzgaja se i u baštama. Najbolji deo uzgoja ruzmarina u zatvorenom prostoru je taj što osetite njegov miris u vazduhu svaki put kada prođete pored njega, a smatra se da njegov miris može da smanji anksioznost i stres.
Ova biljka je zimzeleni žbun, visine jednog do dva metra, gusto razgranata, pokrivena maljama, a kasnije suvom korom.
Listovi su igličasti, sedeći, kožasti i dugački do 35 mm, a široki 3,5 mm po obodu celi i povijeni nadole, naspramno raspoređeni na stablu. Sitni cvetovi, plavičaste boje sakupljeni su u grupama pet do 10 u grozdaste cvasti koji se nalaze u pazuhu listova i na vrhovima bočnih izdanaka, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Niš Tanja Petrović.
Cveta preko cele godine.
List ruzmarina (Rosmarini folium) sadrži 1,5 do dva odsto etarskog ulja i oko osam odsto tanina i ruzmarinsku kiselinu. U narodnoj medicini list se koristi kao sastojak čajeva za kupanje, draženje kože, za porast kose ulazi u sastav kolonjskih voda i drugih kozmetičkih preparata.
Dobro je poznato da se koristi kao začin. Upotrebljava se kao antioksidant za meso, u industriji likera i kao sredstvo za rasterivanje insekata. U obliku čaja daje se kod smetnji u varenju i za apetit. Koristi se protiv nadimanja. Destilacijom pomoću vodene pare iz svežeg lišća dobija se etarsko ulje, a ovo ulje se najviše upotrebljava u parfimeriji.
Ruzmarin traži dosta sunca, kao i humusna ili peskovito ilovasta zemljišta. Razmnožava se generativno setvom semena (ređe) ili vegetativno deljenjem starijih bokora. U proleće od matičnih stabala osecaju se izdanci veličine osam do 10 cm i sade se na stalno mesto na rastojanje 15x20cm između redova.
List se sakuplja po lepom i sunčanom vremenu, od maja do avgusta i suši u tankom sloju u hladu na promaji, kako bi sačuvao prirodnu boju. Suva ruzmarin je jakog aromatičnog mirisa, oštrog i gorkog ukusa. Pri sušenju, od tri kilograma svežeg lista dobija se jedan kilogram suvog. Pakuje u jutane vreće i čuva u suvoj prostoriji, ističe niški stručnjak.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka