Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruzmarin
  • 05.10.2020. 15:00

Ruzmarin - blagotovorna svojstva i široka upotreba

U narodnoj medicini list se koristi kao sastojak čajeva za kupanje, draženje kože, za porast kose. Upotrebljava se i kao antioksidant za meso, u industriji likera i kao sredstvo za rasterivanje insekata, ističe stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Niš Tanja Petrović.

Foto: JumpStory
  • 841
  • 35
  • 0

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni mediteranski grm koji samoniklo raste na priobalju i jadranskim ostrvima, ali uzgaja se i u baštama. Najbolji deo uzgoja ruzmarina u zatvorenom prostoru je taj što osetite njegov miris u vazduhu svaki put kada prođete pored njega, a smatra se da njegov miris može da smanji anksioznost i stres.

Ova biljka je zimzeleni žbun, visine jednog do dva metra, gusto razgranata, pokrivena maljama, a kasnije suvom korom.

Na koji način uzgajati ruzmarin u tegli

Listovi su igličasti, sedeći, kožasti i dugački do 35 mm, a široki 3,5 mm po obodu celi i povijeni nadole, naspramno raspoređeni na stablu. Sitni cvetovi, plavičaste boje sakupljeni su u grupama pet do 10 u grozdaste cvasti koji se nalaze u pazuhu listova i na vrhovima bočnih izdanaka, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Niš Tanja Petrović.

Cveta preko cele godine.

I u kozmetici i u hrani

List ruzmarina (Rosmarini folium) sadrži 1,5 do dva odsto etarskog ulja i oko osam odsto tanina i ruzmarinsku kiselinu. U narodnoj medicini list se koristi kao sastojak čajeva za kupanje, draženje kože, za porast kose ulazi u sastav kolonjskih voda i drugih kozmetičkih preparata.

Dobro je poznato da se koristi kao začin. Upotrebljava se kao antioksidant za meso, u industriji likera i kao sredstvo za rasterivanje insekata. U obliku čaja daje se kod smetnji u varenju i za apetit. Koristi se protiv nadimanja. Destilacijom pomoću vodene pare iz svežeg lišća dobija se etarsko ulje, a ovo ulje se najviše upotrebljava u parfimeriji.

Razmnožava se deljenje bokora

Ruzmarin traži dosta sunca, kao i humusna ili peskovito ilovasta zemljišta. Razmnožava se generativno setvom semena (ređe) ili vegetativno deljenjem starijih bokora. U proleće od matičnih stabala osecaju se izdanci veličine osam do 10 cm i sade se na stalno mesto na rastojanje 15x20cm između redova.

Suzbijte pepelnicu na ruzmarinu belim lukom, sodom, sapunom

List se sakuplja po lepom i sunčanom vremenu, od maja do avgusta i suši u tankom sloju u hladu na promaji, kako bi sačuvao prirodnu boju. Suva ruzmarin je jakog aromatičnog mirisa, oštrog i gorkog ukusa. Pri sušenju, od tri kilograma svežeg lista dobija se jedan kilogram suvog. Pakuje u jutane vreće i čuva u suvoj prostoriji, ističe niški stručnjak.


Povezana biljna vrsta

Ruzmarin

Ruzmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ruzmarin Sušenje ruzmarina Upotreba Kozmetika Začin Tanja Petrović Razmnožavanje ruzmarina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...