AgroKlub.rs

\

Ukrasno i lekovito bilje

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ukrasno i lekovito bilje » Saveti za uzgajanje orhideje

Saveti za uzgajanje orhideje

Rod Phalaenopsis

Saveti za uzgajanje orhideje

Datum: 03.08.2017. 16:15

Kategorija:

Ukrasno i lekovito bilje

U našim domovima najčešće se mogu naći vrste orhideja iz roda Phalaenopsis. Njihovi cvetovi su lepi, raskošni, dugo traju i što je najvažnije - cvetaju svakih nekoliko meseci.

Porodica orhideja (Orhideaceae) je druga najveća porodica u biljnom svetu, koja broji oko 700 rodova sa oko 20.000 vrsta. U prirodnom staništu one rastu u senci lišća u krošnjama ili na zemljištu u korenju stabala.

Orhideje se mogu prilagoditi našim životnim uslovima (zavisno od vrste), međutim prilikom njihovog smeštanja ipak morate paziti, kako biste pružili odgovarajuću negu vašim biljkama.

Potrebna visoka vlaga i manje svetla

U našim domovima najčešće se mogu naći vrste iz roda Phalaenopsis. Njihovi cvetovi su lepi, raskošni, dugo traju i što je najvažnije - cvetaju svakih nekoliko meseci. Orhideje iz ovog roda najbolje bi bilo smestiti na istočni prozor. Leti bi taj prozor, tokom popodnevnih sati, trebalo zakloniti zavesama ili sličnim materijalima.

Vrste iz roda Phalaenopsis zahtevaju visoku vlagu (60-70%) i ne preterano puno svetla, pa ih možete držati i na južnom prozoru. Izbegavajte izlaganje direktnim sunčevim zracima, jer će vaša orhideja dobiti opekotine po listovima i to će uzrokovati dalje propadanje, a ako je držite na tamnom mestu, njeni listovi će postati tamni i retko će cvetati.

Presaditi se može nakon jedne do tri godine u posebni supstrat, i uvek se presađuje nakon cvetanja, nikako pre ili za vreme cvetanja. Kod presađivanja pazite da ne oštetite koren, a sve trule delove odstranite.

Nakon cvetanja, rezanje

Najbolji način zalivanja, koji odgovara orhidejama, jeste potapanje. Na taj način se kora, koja se nalazi u supstratu, napuni vodom i polako otpušta vlagu, što odgovara korenju orhideje. Sledeće potapanje preporučuje se tek kada supstrat postane potpuno suv. Kad temperatura padne ispod 18 °C, treba smanjiti zalivanje, kako koren ne bi počeo trunuti. Poželjno bi bilo redovno prskati listove.

Nakon cvetanja, odrežite orhideju na trećem zglobu cvetne stapke. Na taj način podstičete razvoj nove cvetne stapke, a u nekim slučajevima može izrasti i novi mladi izdanak orhideje. Prihranjivati možete sa veštačkim tekućim đubrivom, na način da ga razredite na jednu četvrtinu i dodate u vodu gde potapate orhideju, i tako tri ili četiri zalivanja.

Autor: Marina Hadrović, mag. ing. agr.
Foto: benzoin / Bigstock

Broj pregleda članka: 975; Uspešnost članka: 83.75

Tagovi: Rod Phalaenopsis

Ključne reči članka: saveti, za, uzgajanje, orhideje, orhideje, cvetanja, način, vrste, nakon cvetanja

Izdvojeni članci - Ukrasno i lekovito bilje

Kako uzgajati kamilicu?
23.10.2017.

Lavanda iscvetala na obali Save
02.08.2017.

Pomoć kod alergija i mršavljenja
29.05.2017.

Lobularija donosi miris meda u dvorište
24.05.2017.