Pretraživanje tekstova
Gljivari iz Krupnja zadali su sebi zadatak da će svakog zainteresovanog prvo obučiti kako razlikovati otrovnu od jestive gljive, kako onu jestivu pripremiti i koja od njih ima i lekovitih svojstava - pa tek onda prodati je.
Ne kaže se badava, u polušali, "neke gljive su jestive više puta, neke samo jednom"! Iako su pečurke višestruko korisne u ishrani, a pojedine i vrlo lekovite, potrebno je provereno znanje onoga koji ih bere i sakuplja po šumama, divljim predelima i teško dostupnim mestima, da ne bi došao u situaciju da ugrozi zdravlje, a često i sam život onih koji ih konzumiraju. To je razlog zašto Udruženje gljivara "Rađevina" iz Krupnja održava i obuke, ne samo za svoje članove, nego i za kupce.
"Ljudi zaziru malo od gljiva iz straha da ne naiđu na onu otrovnu - naš zadatak i jeste upravo da ih obučimo. U Krupnju radimo poređenje jestive i otrovne gljive, da bi narod uvideo kako da prepozna onu koju sme da konzumira i onu koju ne sme", kaže Milosav Teovanović, predsednik ovog udruženja.
Ovo Udruženje iz Zapadne Srbije postoji svega tri godine i broji oko 60 članova, a često za sebe kažu da su osnovani da bi obrazovali sve zainteresovane o gljivama. Upravo poređenjem jestivih i njihovih otrovnih dvojnica svaki ljubitelj ili početnik gljivar može lako da uvidi razliku. Uvek se kreće od one najpoznatije - sa crvenom kapicom i belim tačkicama.
“Muhara (amanita muscaria) ima bele listiće sa donje strane i beli koren sa crvenom kapom i belim flekicama, koje kiša najčešće spere, pa se ne vide. S druge strane jajčara (amanita caesarea) je jestiva i ima žute listiće i žut koren. Lisičarku često pomešaju sa zavodnicom. Zavodnica je mnogo tamnije žuta, gotovo žućkato crvena, i što je najvažnije lisičarka nikad ne raste na panju, a zavodnica obavezno raste uz panj”, objašnjava Teovanović.
Oko 50 vrsta gljiva može bezbedno da se jede, a određen broj je uslovno jestiv, odnosno postoje one gljive koje pre konzumiranja moraju da imaju određenu termičku obradu.
"Svaka gljiva ima svoj karakterističan ukus. Recimo sunčanica je lepa onako ispžena, najbolja pohovana, omlet gljiva je naravno sa jajima fantatična, vrganji sušeni sa začinima su odlični, mogu da se kuvaju, mariniraju, da se duboko zamrzavaju, a lisičarka je dobra za marinade. Postoje gljive koje kad ih termički obrađujete pocrne, to vizuelno možda ne izgleda lepo, ali ukus je jako dobar", objašnjava Milosav.
Razne pečurke najčešće se nalaze na slabo dostupnim mestima u šumama oko nas, međutim mnoge nisu samo jestive, već i lekovite, a to je isto nešto o čemu Udruženje gljivara iz Krupnja edukuje svoje polaznike ili samo zainteresovane prolaznike i kupce.
"Gljiva brezova guba, dokazano je dobra za urinarni trakt - ne treba je kuvati, već prokuvati vodu, ubaciti u vodu mlade iseckane delove, koji su prethodno osušeni i zaleđeni. Bilo koje lekovite gljive se ne kuvaju! Hrastova sjajnica ili šumska kašika dobra je za razna oboljenja i alergije, a u kineskoj medicini koristi se već 5.000 godine za lečenje kancera, poznata kao Reiši (Reishi) gljiva - vrlo je lekovita. S druge strane, ćuranov rep je gljiva budućnosti, jer ubija ćelije raka, a ostalim ćelijama ne smeta. Još uvek je sve u fazi ispitivanja ove gljive, jer pokazuje potencijal kao lek za rak, pa često i sada žene koje preventivno piju tinkturu ove gljive neće oboleti od raka dojke ili grlića materice”, tvrdi predsednik Udruženja gljivara "Rađevina".
Bilo da organizuju ukusne zakusne za svoje članove, ili u saradnji sa drugim udruženjima, ili samo izlažu na raznim manifestacijama po zemlji, gljivari iz Krupnja zadali su sebi zadatak da će svakog zainteresovanog prvo obučiti kako razlikovati otrovnu od jestive gljive, kako onu jestivu pripremiti i koja od njih ima i lekovitih svojstava - pa tek onda prodati je.
Tagovi
Pečurke Gljive Udruženje gljivara Rađevina Krupanj Milosav Teovanović Obuka
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 4 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 4 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 4 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.