Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2022
  • 07.03.2022. 09:45

Decanter poništava prijave ruskih vinara - odriču se naknada za učestvovanje ukrajinskih

Organizatori najvećeg svetskog vinskog takmičenja kažu kako shvataju da svetske vinare više toga povezuje nego što ih razdvaja, ali u ovoj situaciji moraju da zauzmu stav.

Foto: Facebook/Decanter
  • 170
  • 19
  • 0

Na stranicama Decantera, najvažnijeg svetskog vinskog takmičenja, objavljeno je kako će zbog invazije Rusije na Ukrajinu, poništiti prijave ruskih vinara i da njihova vina neće biti ocenjivana.

"Kao gest podrške našim ukrajinskim učesnicima, odričemo se naknada za njihovo učestvovanje", dodali su poručivši da shvataju kako svetske vinare više toga povezuje nego što ih razdvaja, ali kako smatraju da u ovoj situaciji moraju da zauzmu stav.

Prošlogodišnje izdanje najveće do sada

Decanter World Wine Awards, najveće je svetsko ocenjivanje vina koje se održava leti, u Londonu. Na prošlogodišnje, 18. izdanje, na kojem su srpska vina osvojila četiri zlata, stiglo je preko 18.000 različitih etiketa (tri hiljade više nego prethodne godine) iz 56 zemalja.

Ruski proizvođač "Shumrinka" iz krasnodarske regije osvojio je platinastu medalju za mešavinu "Saperavi-Syrah", vino od evropske sorte Sira i kavkaske Saperavi, a zlatnu medalju Sauk-Dere iz iste regije za vino "Lefkadia Chardonnay". Rusija je u 2021. osvojila i 20 srebrnih kao i 21 bronzanu medalju. 

Decanter medalja prodaje vino

Ukrajinska vinarija "Shabo" iz Odese je uzela dve zlatne medalje za svoje "Grande Reserve Chardonnay" i "Grand Reserve Cabernet". Pored toga su osvojili i 12 srebrnih kao i 15 bronzanih. 

Prijave traju do 10. marta

Rok za prijavu, kotizaciju i isporuku vina za ovogodišnje takmičenje je do 10. marta. S ocenjivanjem se kreće 30. aprila, a uži krug za platinaste i Best in Show nagrade će se održati 7. maja. Objava rezultata najavljena je za 7. jun, a više informacija možete potražiti ovde

Takođe, Decanter piše i o bojkotu kupovine ruskih vina i žestokih pića u Britaniji gde je vodeći dobavljač "Enotria&Coe" objavio kako više aktivno ne nabavlja njihove proizvode te da dobit od prodaje deonica u Rusiji planira da donira žrtvama rata. 

Otkazano Svetsko prvenstvo u oranju u Rusiji

Treba napomenuti da su osim Decanter-a, i iz Michelin-a najavili kako ove godine neće izdati svoj vodič za Moskvu te kako će, kao reakciju na ruski napad na Ukrajinu, obustaviti sve aktivnosti u Rusiji.


Tagovi

Decanter DWWA Ocenjivanje vina Ukrajina Rusija Poništenje prijava Rok prijava


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.