Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 13.11.2020. 18:00
  • Francuska

Francuska će ove godine proizvesti 44,7 miliona hektolitara vina

Zbog kiše koja je padala u regiji Šarant, francusko ministarstvo poljoprivrede je promenilo svoje prognoze proizvodnje vina na veće količine za 600.000 hektolitara.

Foto: Maja Celing Celić
  • 114
  • 16
  • 0

Francusko ministarstvo poljoprivrede je promenilo svoju prognozu za ovogodišnju proizvodnju vina, za koju se smatra da će biti veća za 600.000 hektolitara. Kao pojašnjenje navode više padavina krajem septembra u regiji Šarant, na zapadu te zemlje i to pred sam vrhunac berbe što je poboljšalo prinose.

Ukupna proizvodnja sada je povećana na 44,7 miliona hektolitara, stoji u saopštenju.

Revidirana projekcija u ovoj zemlji je za šest odsto veća od prošlogodišnje proizvodnje, pogođene vremenskim nepogodama, a sada bi bila jedan odsto iznad proseka u poslednjih pet godina.

Zbog suše u Bordou prognoza smanjena 

Zbog letnjih suša ministarstvo je smanjilo pretpostavke prognoze za regiju Bordo, gde se očekuje da će proizvodnja biti devet odsto niža od proseka u poslednjih pet godina.

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Vinovoj lozi je tokom cvetanja pogodovalo povoljno proletnje vreme iako je siva plesan zahvatila delove jugozapadnih vinograda, a tuča uzrokovala 30 odsto gubitaka u nekim delovima ove regije.

Projekciju su blago povisili za područje Šampanja, iako će ukupna proizvodnja tamo biti 20 odsto ispod petogodišnjeg proseka budući da su proizvođači odlučili da oberu manje grožđa i proizvedu manje vina kako bi se prilagodili nižoj potražnji tokom pandemije. 

Nikad raniji početak berbe

Berba grožđa ove je godine započela vrlo rano zbog toplog vremena, u istočnim regijama poput Šampanja i Alzaa čak najranije otkada se uzgaja loza za potrebe masovne proizvodnje.

Francuska vlada povećala podsticaj za vinare na 250 miliona evra

Podsetimo, Francuska je povećala finansijsku podršku na 250 miliona evra vinogradarima koji su suočeni s velikim padom potražnje nakon što su zbog pandemije zatvoreni restorani i barovi, a američke carinske tarife ograničile izvoz.


Tagovi

Francuska Proizvodnja vina Francusko vino Vinarstvo Suša Berba


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.