Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 20.09.2020. 15:00

Francuska proizvela više vina nego lani

Sa 45 miliona hektolitara proizvedenog vina ove godine Francuska beleži rast za šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Foto: JumpStory
  • 112
  • 11
  • 0

Francuska proizvodnja vina ove godine imaće rast od 45 miliona hektolitara, što je šest odsto više u odnosu na 2019. godinu kada su na nju negativno uticali teški vremenski uslovi, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Berba grožđa počela je ranije u većini vinskih regija, a najranije u regiji Šampanj gde se grožđe bralo već sredinom avgusta.

"Razlog tome je proleće koje je bilo drugo najtoplije u poslednjih 120 godina te relativno blaga zima", navodi se u saopštenju.

Francuska vlada povećala podsticaj za vinare na 250 miliona evra

Očekivalo se da će ukupna proizvodnja u Šampanju biti veća nego prošle godine, ali količina vina koja nosi službeni naziv šampanjac, opala je za 21 odsto i to na 1,7 miliona hektolitara.

Proizvođači penušavca dogovorili su se da će ove godine smanjiti količinu grožđa za berbu jer pokušavaju da se nose sa kolapsom prodaje izazvanim korona krizom.

Raste proizvodnja u drugim regijama

Sušno vreme podstaklo je ministarstvo da smanji svoja očekivanja za Burgundiju, Bužule, dolinu Rone, centar i jugoistok države, ali taj manjak je više nego nadoknađen većom proizvodnjom u drugim regijama, kojima je kiša prošlog meseca pogodovala.

U poznatoj regiji Bordo, očekuje se da će proizvodnja biti blizu prošlogodišnje sa 5,4 miliona hektolitara dok se u Burgundi-Bužuleu beleži rast od čak 12 odsto i to na 2,1 milion uprkos padu Pinoa.

U Landok-Rusijonu, dosad najvećoj francuskoj vinskoj regiji proizvodnja je porasla za sedam odsto u odnosu na prošlu godinu i to na 13 miliona hektolitara jer su se vinogradari uspešno borili s gljivičnim bolestima poput plesni.

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Podsećamo, prošlog meseca francusko ministarstvo poljoprivrede procenilo da će ukupna proizvodnja vina u toj zemlji ove godine biti u rasponu od 44,7 do 45,7 miliona hektolitara što je porast za šest do osam odsto u odnosu na prošlu godinu i nešto iznad proseka te zemlje u poslednjih pet godina.


Tagovi

Vino Francuska Proizvodnja vina Francuska vina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D