Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stil života
  • 09.07.2020. 18:00
  • Francuska

Imati vinograd stvar je prestiža - trgovci nekretninama prepoznali su taj trend

Unazad nekoliko godina među višom klasom popularno je biti vlasnik vinograda što su posebno nanjušili francuski preduzetnici nekretninama.

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 266
  • 36
  • 0

Oduvek je stvar prestiža imati kuću za odmor ili letnjikovac, a gradili su ih još stari Egipćani, Vavilonci, Persijanci, narodi Dalekog istoka i Rimljani. Ni naša civilizacija nije izuzetak pa sve češće slušamo o poznatim, imućnim osobama koje pored luksuznih stanova u svetskim metropolama poseduju i seosko gazdinstvo

Unazad nekoliko godina među višom klasom popularno je biti vlasnik vinograda što su posebno "nanjušili" francuski preduzetnici koji posluju nekretninama. 

Ko kupuje francuske vinograde? 

"Pitaju nas postoji li tržište za ovo, a mi im kažemo da postoji. Ovo bi moglo da promeni čitav vinogradarski sektor", za Decanter je rekao Majkl Bajnes, izvršni partner i suvlasnik Vineyards-Bordeauxa (Vinogradi Bordoa), konsultantske kuće za ulaganja u vinograde, a koja je povezana i sa aukcijskom kućom Kristi.

Snažan grad uništio između 600 i 800 hektara vinograda

Uobičajeno imanje koje se prodaje u ovakve svrhe ima oko tri hektara vinove loze, a kupci su većinom strastveni ljubitelji finog vina. Stalo im je do pronalaska parcele kvalitetnog teroara. Uglavnom se radi o imućnim osobama koje žele da naprave vina ograničenih edicija, tek za svoj ukus. 

Neki od kupaca su zainteresovani da distribuišu udeo svojih vina na odabrana mesta i za važne događaje, ali ima i onih koji sklapaju ugovore sa lokalnom vinskom zajednicom. 

Koliko košta vinogradski hobi?

Kako god, imanje od oko sedam hektara koje se trenutno nalazi na listi Vinograda Bordoa košta oko 1,38 milion eura, a uključuje 3,76 hektara vinove loze za vina sa kontrolisanom oznakom porekla. 

Veće imanje sa tzv. dvorcem (fr. château), pod upravom Bergerca, košta oko 3,2 miliona eura, obećava životni stil na visokom nivou, s ograničenim odgovornostima za rad i distribuciju vina.

Porodična tradicija proizvodnje vina stara jedan vek

Bajnes kaže da se za otprilike 1,5 miliona evra može kupiti imanje koje zahteva različite radove na obnovi. No, ako ćete za njega izvodjiti od 2 do 3 mil. eura pa i više, neko će to već učiniti za vas.

Potencijalni kupci kojima se snalažljivi trgovci nekretninama obraćaju su mladi parovi željni nove i potpuno drugačije karijere, stanovnici grada ili penzioneri koji traže sporiji tempo života ili porodice koje žele da pokrenu mali posao koji bi im doneo dodatni prihod. 

Ovaj trend se ne beleži samo u Evropi nego i SAD, odnosno Kaliforniji. Radi se o stilu života povezanim sa rastom slow food pokreta, čiji pripadnici znaju da uživaju ne samo u konzumaciji nego i u pripremi te uzgoju hrane sa kojom se vino itekako slaže. 


Tagovi

Hobi Vinogradarstvo Vinograd Cena Francuska Imanje Viša klasa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.