Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toty
  • 01.08.2021. 12:00

Italijansko rešenje za uzgoj vinove loze na pergoli - Carraro tractors Compact VLB 75

Finalistu ovogodišnjeg izbora traktora godine, TotY, odlikuje 2,2-litarski Stage V trocilindrični Deutz motor koji maksimalnu snagu od 75,3 KS postiže na 2.600 obrtaja u minuti.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 554
  • 143
  • 0

Objavom finalista u ovogodišnjem krugu takmičenja "Tractor of the Year" (TotY) na nedavno održanom onlajn predstavljanju "Let the Challenge begin" bačena je rukavica za novi izazov. Kao i prošle godine, čitaocima Agrokluba donosimo detaljan pregled tehničkih karakteristika nominovanih, svake nedelje do samog proglašenja pobednika, koje će, podsećamo, ako to epidemiološke mere dozvole, biti održano na EIMA sajmu poljoprivredne mehanizacije u Bolonji (Italija) 19. oktobra 2021.

Ove godine krug započinjemo sa kategorijom voćarsko-vinogradarskih, brdskih i ostalih specijalizovanih traktora, a prvi na redu je onaj proizvođača "Carraro tractors", Compact VLB 75.

Radi se, kako su istakli proizvođači, o "mlađem bratu" kompaktnog V75 traktora, stvorenom kako bi odgovorio na potrebe vinogradara koji uzgajaju lozu na pergoli, popularnom načinu u Italiji. Ustvari, ovaj model može da se pohvali malim dimenzijama, maksimalne dužine 2,94 m, širine 1,5 m, visine 3,6 m i težinom od 2,3 tone. 

Finalistu odlikuje 2,2-litarski Stage V trocilindrični Deutz motor koji maksimalnu snagu od 75,3 KS postiže na 2.600 obrtaja u minuti, a najveći obrtni moment od 280 Nm na 1.600 o/min. Kapacitet dizel rezervoara je 42 litra.

Što se hidraulike tiče, na raspolaganju su i pumpa otvorenog protoka (OC open circle) i zatvorenog protoka osetljiva na opterećenje (CCLS close circle load sending), kapaciteta 50 litara u minuti. Upravljački sistem napaja se iz posebne, odvojene pumpe s 30 l/min. Maksimalni podizni kapacitet zadnje hidraulike je 1,8 tona. 

Nisko težište i vrlo velik radijus obrtanja čine ga vrlo sigurnim na terenima sa nagibom (foto: Printscreen)

Glatko menjanje 24 brzine unapred i 12 unazad osigurava hidraulički prenos iz "kućne" radionice Carrara u rasponu od 0,5 do 40 km/h. Kratki međuosovinski razmak, nisko težište i vrlo velik radijus obrtanja, od 55 stepeni, čine ga vrlo sigurnim na terenima sa nagibom. Takođe, u odnosu na druge modele, niže je postavljena hauba kao i vozačevo sedište što obezbeđuje bolju vidljivost. Dolazi sa točkovima od 20 ili 24 inča, a ima i podesive blatobrane. 

"Želeli smo da napravimo traktor koji je kompaktan, ali sa svim karakteristikama koje omogućavaju rad specijalizovanim traktorima“, istakao je Wolmer Bisan, tehnički inspektor kompanije naglašavajući kako je ovaj model dizajniran za profesionalno bavljenje nekom od poljoprivrednih delatnosti. 

Kako izgleda i koje sve karakteristike nosi sa sobom ovogodišnji finalista kompanije Carraro tractors možete da pogledate i u videu:


Tagovi

TotY Carrero tractors Compact VLB 75 Finalista Vinogradarstvo Uzgoj na pergoli


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu