Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba vinove loze
  • 10.03.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Irig

Krenulo suzenje vinove loze, ali pad temperature može biti poguban

Oni koji imaju veće površine već su završili rezidbu loze, a zbog visokih temperatura u proteklom periodu došlo je i do njenog suzenja, koje, kažu stručnjaci, traje 15 do 20 dana.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.288
  • 62
  • 1

Iriški vinogradari su jedan od najvažnijih poslova u zasadu vinove loze, orezivanje počeli odmah posle Svetog Trifuna. Pojedini vinogradi su već orezani, a stručnjaci podsećaju da rezidbu treba završiti do kraja marta. Treba voditi računa da li se radi o vinskim ili stonim sortama vina i tome prilagodini i vreme, ali i način rezidbe. 

Loza je u fazi zimskog mirovanja što je idealno za rezidbu, kaže Fedor Pušić član kabineta predsednika opštine Irig zadužen za poljoprivredu. Zbog prethodnih visokih temperatura može doći i do suzenja vinove loze.

"Trenutno se vinogradi nalaze u fazi zimskog mirovanja. Međutim, visoke dnevne temperature u prethodnom periodu su već uslovi proces pokretanja sokova koji kreću iz korena biljke ka gornjim delovima, pa ako se visoke temperature nastave može doći i do suzenja vinove loze", kaže Pušić.

Pušić: Visoke temperature pokrenule sokove iz korena biljke

Početak kretanja sokova - suzenje se registruje kada na preseku zrelog lastara ili na starijem delu čokota ističe sok. Kada se zemljište oko korena zagreje na šest do osam stepeni koren počinje svoju aktivnost, počinje da se grana i usvaja vodu i mineralne materije koje potiskuje u nadzemni deo čokota. Početak kretanja sokova zavisi od temperature vazduha i zemljišta, a zatim od fizičkih osobina zemljišta, vrste, sorte i lozne podloge. U južnijim područjima ova fenofaza počinje ranije nego u severnim. U proseku traje 10-20 dana.

Dugi period niskih temperatura može biti poguban za lozu

Delovi oko Fruške Gore su idealni za gajenje vinove loze i to je kraj poznat po kvalitetnom grožđu i vinu. Poslednjih 10 do 15 godina klima se menja, zime su sve blaže pa je to i prilika da se gajenje vinove loze još više raširi, jer vinograd ne voli hladnu zimu i niske temperature, objašnjava naš sagovornik i dodaje da vinogradari tog kraja znaju kada i šta treba raditi, ali od vremenskih uslova zavisi kompletna proizvodna godina.

Vinova loza dobro podnela zimu: Koje načine rezidbe primeniti?

Sada su temperature visoke, ali njihov pad i jutarnji mrazevi mogu naštetiti vinovoj lozi.

"Vinograd ne voli jaku zimu i duži period niskih temperatura od -15 do -20 stepeni može da bude poguban za vinovu lozu, ali i rani jutarnji mrazevi znaju da naprave veliku štetu. To može da se desi i sada ako nakon ovako toplog vremena dođe do pada temperature i  jutarnjih mrazeva", kaže Pušić i dodaje da pojedini vinogradari sada prilikom rezidbe odseku deo loze koji stavljaju u toplu prostoriju kako bi proverili koja su okca rodna, a koja ne. Na taj način mogu da procene prinos i rodbnost vinograda.

Vodite računa o sortama

Prilikom orezivanja loze treba voditi računa koje sorte su u pitanju, jer postoji razlika između stonih i vinskih sorti.

Rezidba se razlikuje od toga da li se radi o stonim ili vinskim sortama

"Kod vinskih sorti se u poslednje vreme loza orezuje tako da prinos bude jedna butela po čokotu, odnosno ostavlja se tako da rodnost bude od 1,5 do dva kilograma grožđa po čokotu od čega bi se dobilo od sedam decilitara do litre kvalitetnog vina", dodaje Pušić.

Što se stonih sorti tiče one su osetljivije na hladnoću i jutarnje mrazeve pa njihovo orezivanje može da započne u martu, uz napomenu da taj posao treba da bude završen do kraja ovog meseca.


Foto prilog


Tagovi

Rezidba vinove loze Vinske sorte Stone sorte Fedor Pušić Visoke temperature Suzenje vinove loze


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.