AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Kupažiranje za bolji kvalitet vina

Kupažiranje za bolji kvalitet vina

Kupažiranje vina

Kupažiranje za bolji kvalitet vina

Datum: 12.01.2018. 10:15

Kategorija:

Vinogradarstvo

Kupažiranje vina predstavlja mešanje dva ili više vina, neujednačenog kvaliteta, jer je grožđe neujednačenog sastava i različito sazrevalo, a rezultat je vino izmenjenog sastava sa senzornim osobinama.

Svako ko se bavi vinarstvom ima za cilj da stvori kvalitetno vino. Međutim, potrebno je da raspolaže sa dovoljnim količinama vina od različitih sorti grožđa.

Stručnjaci napominju da o tome treba voditi računa pri samom podizanju vinograda, a odabir sorti bi trebalo da odgovara vinogradarskom području.

Kupažiranje popravlja kvalitet vina

Kupažiranje vina predstavlja mešanje dva ili više vina, neujednačenog kvaliteta, jer je grožđe neujednačenog sastava i različito sazrevalo, a rezultat je vino izmenjenog sastava sa senzornim osobinama.

"Pritom se ne dobija sortno vino, već određen tip vina, gde je potrebno voditi računa da odabir vina bude takav da se nadopunjuju. Cilj je postići tipiziranje, osvežavanje starih vina, popravku kvaliteta, odnosno otklanjanje mana i nedostataka", objašnjava dipl.inž.polj. Ljiljana Gvozdić.

Dodaje da nije poželjno mešati jako oksidisana prestarela vina (ona koja su duže držana u drvenim sudovima ili su bila u dodiru sa vazduhom) sa mladim, jer se gubi određena količina mladog vina koja se koristi, a efekat se ne postiže.

Pretakanjem do dobrog vina

Kada se obavlja kupažiranje vina?

Kupažiranje je potrebno obaviti nakon završene fermentacije, prilikom prvog pretakanja. Tada dobija na vremenu za postizanje izmenjenog sastava i željenih senzornih osobina. Mešanje kupažiranih vina vrši se pretakanjem, pomoću mešalica, ali i crevom zaronjenim u vino, kroz koje se produvava vazduh.

"Da bi se znalo kako vršiti postupak kupažiranja, koji odnos vina mešati, može se znati računskim putem, kao i putem ogleda na malo, gde može biti postavljeno radi sigurnosti i više ogleda, pri čemu tako spremljene kupaže ocenjuju degustatori ili dobri poznavaoci vina", kaže Gvozdićeva.

Dakle, degustirajte svako vino ponaosob, pa približno odredite u kojoj ćete ih srazmeri mešati. Testirajte nekoliko kupaža, dok ne odredite najbolju.

Foto: 23359184 / Bigstock

Broj pregleda članka: 468; Uspešnost članka: 92.4

Izvor: Poljoprivredna stručna služba Srbije

Tagovi: Vino, Proizvodnja vina, Kupaža, Ljiljana Gvozdić

Ključne reči članka: kupaziranje, za, bolji, kvalitet, vina, kupažiranje, mešati, sastava


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.