Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za vino
  • 06.11.2021. 18:00

Očekuje se najniža svetska proizvodnja vina u istoriji, ali ne i potražnja

U početnim projekcijama za 2021. OIV predviđa svetsku proizvodnju vina od 250,3 miliona hektolitara, što je jedna od najnižih granica u istoriji. I dok ona pada, potražnja raste.

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 83
  • 12
  • 0

Svetska bi proizvodnja vina ove godine mogla da padne na jednu od najnižih nivoa u istoriji zbog lošeg vremena u Evropi. Ali, očekuje će se potražnja oporaviti na gotovo istu razinu kao pre pandemije virusa korona, saopštila je Međunarodna organizacija za vino i vinogradarstvo (OIV). 

U početnim projekcijama za 2021. predvideli su globalnu proizvodnju između 247,1 i 253,5 miliona hektolitara, sa srednjom procenom na 250,3 miliona hektolitara.

Ovo bi obiežilo treću uzastopnu godinu ispodprosečne proizvodnje i približilo se nivou iz 2017. kada je proizvedeno 248 mil. hl, što je najmanja količina unazad 60 godina.

Od Italije, Francuske i Španije, koje snabdevaju svet sa oko 45 odsto vina, u 2021. godini očekuje se da će proizvesti 114,7 miliona hektolitara ovog pića, što je 22 miliona hektolitara manje nego prošle godine. Taj pad će u Francuskoj biti 27 odsto, Španiji 14, a u Italiji devet odsto.

Glavni razlog smanjene ponude evropskog vina je loše vreme koje je vladalo širom kontinenta, ali je najviše pogodilo Francusku, objašnjava OIV. Ta je zemlja u aprilu doživela jake mrazeve, praćene obilnim kišama, grmljavinom i tučom, a vinovu lozu napala je i plesan.

Predviđeno je da će proizvodnja u Evropskoj uniji pasti na 145 mil. hl, što je 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Na južnoj hemisferi sve veća proizvodnja

U ovoj godini ona je značajno porasla u zemljama južne hemisfere. OIV procenjuje da će biti najveća u istoriji i iznositi 59 miliona hektolitara, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na lani. Čile i Australija će 2021. proizvoditi 30 odsto više vina nego pre godinu dana, a Argentina 16 odsto.

Povećana je i proizvodnja vina u SAD-u, za koju se ove godine očekuje 24,1 milion hektolitara, što je rast za šest odsto. Međutim, OIV nije objavio prognozu za Kinu u ovoj godini zbog nedostatka podataka o berbi grožđa, ali je napomenuo da očekuju nastavak pada od 2016. godine.

Globalni trendovi potrošnje bili su ohrabrujući, a podaci iz prvog polugodišta upućuju na oporavak uprkos stalnim poremećajima u turizmu i ugostiteljstvu povezanim sa pandemijom Covid-19.

"I dalje očekujemo povećanje globalne potrošnje u poređenju sa 2020. godinom", rekao je Pau Roka, glavni direktor OIV-a ističući da podaci o trgovini u prvom polugodištu pokazuju količine iznad razine od pre pandemije. Dodao je da je prelazak na internet prodaju takođe pomogao vinskoj industriji tokom krize.

Međutim, očekivani pad kineske potražnje mogao bi da ograniči godišnji porast potrošnje na oko dva odsto u poređenju sa padom od tri odsto u 2020.


Tagovi

Vino Proizvodnja Globalna prognoza OIV Potražnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.