Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 10.10.2023. 15:00

Pada proizvodnja vina u EU: Italija više nije najveći globalni proizvođač?

Prema prvim procenama, EU bi ove godine trebalo da proizvede oko 150 miliona hektolitara vina sa padom proizvodnje od 12 odsto u Italiji i 14 odsto u Španiji.

Foto: Depositphotos/dewald
  • 188
  • 40
  • 0

Proizvodnja vina u Evropskoj uniji ove bi se godine mogla smanjiti za šest odsto, procenila je Evropska komisija. Razlog su nepovoljne vremenske prilike koje su negativno uticale na berbu u Italiji i Španiji, stoji u najnovijem izveštaju o kratkoročnim izgledima poljoprivredne proizvodnje. 

Francuska se vraća na vrh 

Prema prvim procenama, EU bi ove godine trebalo da proizvede oko 150 miliona hektolitara vina sa padom proizvodnje od 12 odsto u Italiji i 14 odsto u Španiji. 

Veliki pad cene grožđa - šta se događa u Španiji?

Ekstremni vremenski uslovi i gljivične bolesti poharali su ove godine vinograde u Italiji, koja će izgubiti status najvećeg svetskog proizvođača vina, a Francuska će se posle osam godina vratiti u sam vrh, procenjuju u Briselu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procenilo je krajem prošle nedelje da će se proizvodnja vina u toj zemlji ove godine zadržati na prošlogodišnjem nivou i da će da bude tri odsto veća od petogodišnjeg proseka, koji iznosi 46 miliona hektolitara. Pritom će biti zabeležene velike razlike između regija. EK predviđa da će Francuska da proizvede 45 miliona hektolitara vina, za jedan odsto više nego lani.

Oporavak proizvodnje očekuje se i u Nemačkoj, uz procenjenu stopu rasta od 16 odsto i to zahvaljujući dovoljnoj količini padavina u ključnim fazama rasta. Skoro ista stopa rasta proizvodnje bi trebalo da bude zabeležena u Portugalu odakle dolaze izveštaji o dobrom kvalitetu grožđa.

Kupovna moć slaba, pada prodaja

Konzumacija vina, posebno crnog bi mogla da se smanji za 1,5 odsto jer se potrošači okreću drugim pićima, posebno pivu. Osim toga, ističu u Komisiji, kupovna moć EU građana je slabija. 

Pada konzumacija crnog vina (Foto: M.C.C.)

Manja je i inostrana potražnja, što u EK objašnjavaju slabijom kupovnom moći na nekim izvoznim tržištima te solidnim zalihama, posle rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dve godine.   

Stagnacija izvoza, manji uvoz

"U sezoni 2023./24. izvoz vina iz EU mogle bi da podstaknu niže cene, iako bi paralelno mogla da ojača konkurencija proizvođača van EU, i to u segmentu jeftinijih", smatraju u Komisiji koja zato predviđa stagnaciju izvoza ove sezone. Ipak, pozitivne rezultate očekuju u izvozu šampanjaca.  

Što se tiče uvoza, očekuje se pad za 4,3 odsto, a u odnosu na petogodišnji prosek za 18 odsto, na šest miliona hektolitara. 


Tagovi

Proizvodnja vina Potrošnja vina EU vinarstvo Uvoz vina Izvoz vina Predviđanja Kratkrotrajni izgledi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.