• Voće
  • 11.09.2020. 09:00

Podbacio rod voća - za grožđe u Šumadiji i Vojvodini još ima nade

Može se očekivati da će period sunčanih dana do kraja septembra, pogodovati vinovoj lozi i na preostalim neubranim površinama ublažiti štete proizvođačima koji su ih pretrpeli.

Foto: Julijana El Omari
  • 79
  • 16
  • 0

Rod voća je, prema sadašnjim procenama, podbacio u odnosu na lanjski, navode u Privrednoj komori Srbije. Očekuje se da će ovogodišnji prinos iznositi između 1,2 i 1,3 miliona tona, dok je prošlogodišnji bio 1,6 miliona tona. Podbacile su i jabuke i šljive i grožđe, najvažnije vrste koje sada stižu na branje, prenose Večernje novosti.

"Na pad proizvodnje su, pre svega, uticale vremenske prilike koje nisu pogodovale jabukama, ali to neće uticati na njihov kvalitet, jer su u savremenim zasadima primenjivane sve preporučene agrotehničke mere", kaže Aleksandar Bogunović iz PKS za ovaj medij.

Najgore prošli vinogradari

Osim za naše, veće količine ovog voća 'završiće' u izvozu, mahom za Rusku Federaciju. Sa druge strane, šljiva će, kao i godinama unazad 'završiti' u rakiji

Najgore prošlo župsko vinogorje - upozorava se na porast vodostaja

Podsetimo da su tokom maja meseca, mnogi krajevi Srbije bili pogođeni gradom, međutim, dok je čak 609 protivgradnih raketa ispaljeno na teritoriji Rasinskog okruga, led sa olujnim vetrom i kišom ipak je desetkovao useve. Najgore je prošao Aleksandrovac, poznat po župskom vinogorju

U Šumadiji i Vojvodini očekuje se bolji kvalitet grođža

Vremenske prilike uticale su na znatno smanjenje proizvodnje i to od preko 50 odsto, dok se u Šumadiji i Vojvodini očekuje znatno bolji prinos, kao i kvalitet grožđa. Može se očekivati da će period sunčanih dana do kraja septembra, pogodovati vinovoj lozi i na preostalim neubranim površinama ublažiti štete proizvođačima koji su ih pretrpeli.

Povećana proizvodnja domaćeg vina poboljšaće kvalitet i smanjiti uvoz?

Sektor proizvodnje grožđa i vina je inače zbog pandemije pretrpeo velike gubitke svuda u svetu, a kako je ranije preneo RTV, kao borba protiv uvoza stranih vina, sve se više stavlja akcenat na proizvodnji autohtonih sorti, kao i na malim porodičnim vinarijama, kojih samo u Vojvodini ima preko 120.


Tagovi

Rod voća Prinos šljive Rakija Prinos jabuka Izvoz Uvoz vina Domaće sorte Rod grožđa Vinogradi Župa Aleksandar Bogunović


Autorka

Julijana El Omari

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Blagorodni septembar