Pretraživanje tekstova
Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca predstavila se na WineOS festivalu vina u Osijeku. Kako kaže njen komercijalista Milan Radović, to je pravi recept za privlačenje gostiju.
Priliku da se ovog vikenda predstavi na petom međunarodnom Festivalu vina WineOS u Osijeku u susednoj Hrvatskoj, iskoristila je vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca. Poznata fruškogorska vinarija poznata je po kombinaciji tradicionalnih i savremenih metoda proizvodnje vina, ali i veoma zapažene rakije. Samo ove godine oni će ove na tržište plasirati oko 40.000 litara vina, a nastup u Slavoniji samо je mali deo njihovih promotivnih aktivnosti.
Milan Radović, komercijalista Vinuma, za Agroklub je otkrio za šta su najviše bili zainteresovani posetioci festivala: "Slavoncima je najviše interesantno da probaju naše autohtone sorte, kao što su italijanski rizling ili frankovka. Takođe mogu reći da vole bermet, a posebno mi je drago što kasnije dolaze kod nas u goste. To je ta neka priča o vinskom turizmu, gde mi vidimo interes dolaska ovde u Osijek".
Od brojnih vina na ovom vinskom festivalu kaže da bi posebno izdvojio Krauthaker graševinu Mitrovac. Radi se o vinu koje dolazi iz starijih vinograda, od 30 godina i i više, na kojima se berba obavlja dve nedelje kasnije od redovne graševine. To je sveže vino, cvetnih nota i voćnog mirisa.
Vinariji Vinum iz Sremskih Karlovaca ovo nije prvi nastup u Osijeku, a kako Radović kaže sigurno ni poslednji.
Njihovi vinogradi nalaze se u severoistočnom delu Fruške gore na nadmorskoj visini 130-260m - potez Ešikovac i Čerat. Njihov podrum je opremljen najsavremenijom tehnologijom postojanih temperatura, kontrolisane fermentacije, primene najboljih kvasaca i hladne stabilizacije.
Sorte koje su njihovi favoriti su: italijanski rizling, sovinjon blan, šardone, traminac, semilon, žuti muskat, frankovka, crni burgundac. Od njih nastaju kvalitetna sortna vina, inspirativne kupaže, kao i roze i čuveni bermet. U narednim godinama, sa pristizanjem roda iz sopstvenog zasada, Vinum očekuje da otpočne i sa pravljenjem belih vina gevurc (gewϋrtz) traminer i žuti muskat, kao i crvenog pino noara.
Tagovi
WineOS Vinum Milan Radović Krauthaker Graševina
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na ovoj fotografiji je kao što se vidi bala od žita a koja kasnije služi za hranu stoke! ! #RuralFoto #proizvodnja
Milovan Vucicevic
pre 13 sati
Poštovana Iljana ,Hvala Vam na lajku ! Poštovana Iljana ,Hvala Vam na lajku !
Milovan Vucicevic
pre 13 sati
Poštovana Gordana , Hvala Vam na lajku! Poštovana Gordana , Hvala Vam na lajku!
Milovan Vucicevic
pre 1 dan
Poštovani Stapić ,Hvala Vam na Laku ! Poštovani Stapić ,Hvala Vam na Laku !
Milovan Vucicevic
pre 1 dan
Poštovana Leticija ,Hvala Vam na lajku! Poštovana Leticija ,Hvala Vam na lajku!