Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemljišta
  • 23.10.2021. 10:00

Važnost i način jesenje obrade zemljišta u vinogradu

Obrada je najbolje da se obavlja na umereno vlažnom zemljištu. U područjima sa jakim mrazevima obavlja se oranje na razor, tako da se zemljište nabacuje prema čokotima.

Foto: Depositphotos/kiriak09
  • 366
  • 26
  • 0

Zemljište u vinogradarskim zasadima je podložno raznim uticajima koji često kvare njegove osobine: strukturu, mehanički i hemijski sastav. Iz tih razloga, veoma je bitno odabrati najbolji način za njegovu obradu i održavanje.

Jesenja obrada zemljišta u vinogradima obavlja se u jesen, nakon završene berbe grožđa, a najkasnije posle opadanja lišća u novembru. U povoljnim klimatskim uslovima može se obavljati i tokom zime, navodi stručnjak za vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Beograd Radmila Koprivica.

Kako održavati zemljište u vinogradu?

U uskoredim vinogradima obavlja se riljanje uz pomoć ašova ili oranje vinogradarskim plugom. U špalirskim vinogradima i matičnjacima duboka obrada se obavlja oranjem na razor, uz pomoć višebraznog pluga ili ravnim oranjem uz pomoć takozvanog čizel pluga, kao i uz pomoć rotacione motike.

Dubina jesenje obrade od 20 do 25 cm

Obrada je najbolje da se obavlja na umereno vlažnom zemljištu. U područjima sa jakim mrazevima (ispod -18) obavlja se oranje na razor, tako da se zemljište nabacuje prema čokotima i delimično se zagrće radi zaštite od mraza. U ostalim područjima preporučuje se ravno oranje ili okopavanje uz pomoć rotacione motike. Pri ovakvoj obradi zemljište se samo rastresa i ostaje relativno ravna površina obrađenog zemljišta. Na peskovima obrada se obavlja diskosnim plugovima, ističe Koprivica.

Dubina jesenje obrade iznosi 20-25 cm. Pri tome se vodi računa o dubini rasprostiranja korenovog sistema kako se ne bi oštetio veliki broj korenova. Na sredini međurednog prostora dubina obrade može da iznosi od 25-30 cm, ali prema čokotima ne treba da prelazi 20 cm, jer se korenovi iz stabla (korenovog struka) razvijaju i rastu koso prema sredini međurednog prostora.

Oranje sa đubrenjem

Kod jesenje obrade zemljišta u vinigradu kvalitet obrade nije od velikog značaja. U slučaju rada po suvim ili previše vlažnom zemljišu stvaraju se plastice - velike grudve, koje će se tokom zime usitniti pod uticajem zimskih padavina i mrazeva.

Jesenja obrada se kombinuje sa đubrenjem organskim i mineralnim đubrivima. Tada se primenjuje stajnjak i formulacije mineralnih đubriva sa povećanim sadržajem kalijuma i fosfora, najbolje formulacije i količine koje su dobijene proračunima iz agrohemijske analize zemljišta. Pre početka obrade ravnomerno se uradi rasturanje planiranih đubriva, prvo mineralnih pa organskih i odmah se radi zaoravanje.

Đubrenje se može obaviti i tako što će se otvoriti duboke brazde, 60-80 cm, bočno od čokota u koje se rasturaju organska i mineralna đubriva, koje se zatim zatvaraju i primenjuje se njihovo oranje, navodi beogradski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jesenja obrada Oranje Zemljište Vinograd Mraz Đubrenje zemljišta Radmila Koprivica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.