Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grozd
  • 16.09.2022. 09:00
  • Šumadijski okrug, Donja Trnava, Topola

Viktorija od skoro dva kilograma: Suša prijala vinovoj lozi

Jedan grozd viktorije - bele sorte grožđa težak je 1.800 grama i to je trenutni rekorder, dok sam ubrao i nekoliko grozdova hamburga koji su prešli 1.500 grama, kaže Bojan Ristić iz Donje Trnave.

Foto: Toppress
  • 156
  • 87
  • 0

Iza nas je veoma sušno leto ali to je upravo ono što je vinovoj lozi pogodovalo, pa je kvalitet ovogodišnjeg grožđa bar prema prvim procenama vinogradara solidan. Grozdovi su dostigli zavidnu težinu i krupnoću bobica pa se u vinogradima mogu pronaći primerci koji svojom težinom nadmašuju prosek, piše Toppress.

"Ova godina je bila teška za poljoprivrednike, suša, manjak padavina, bilo je i grada u par navrata. Ipak grožđe je dobro iznelo za ovu sezonu, kvalitet bobica je dobar, imaju dovoljno šećera, a bogami i krupne su. Počeli smo sa berbom i do sada sam našao nekoliko grozdova koji su dosta teži od proseka. Jedan grozd viktorije - bele sorte grožđa težak je 1.800 grama i to je trenutni rekorder, dok sam ubrao i nekoliko grozdova hamburga koji su prešli 1.500 grama", kaže za ovaj medij Bojan Ristić iz Donje Trnave kod Topole.

Gde ima grozd dužine do 60 cm i težine do čak četiri kilograma?

Ovaj domaćin vinovu lozu gaji iz hobija, ali kako kaže planira da proširi svoj zasad koji se sada prostire na površini od 10 ari. Pored viktorije i hamburga gaji još i prokupac, italiju, afus - ali i tamjaniku.

"Značajne količine preradimo u vino koje uglavnom poklonim rođacima i prijateljima", ističe Ristić.

Inače, prosečna težina grozda je 600-700 grama.


Tagovi

Grozd Najteži grozd Vinova loza Bojan Ristić Kvalitet grožđa


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vreme je spremanja zimnice. Valja predstaviti najbolje!