Pretraživanje tekstova
Rezultati će pokazati kako je boravak u svemiru uticao na mehuriće i sedimentaciju vina.
Međunarodna svemirska stanica nedavno je poslala natrag 12 boca bordovskog vina i 320 stabljiki vinove loze sorti kaberne sovinjon i merlo koje su godinu dana provele u Zemljinoj orbiti i to u ime nauke.
Cilj istraživanja je bio ispitati hemijske procese koji se odvijaju u vinu tokom bestežinskog stanja i hoće li ova kultura preživeti u sve surovijim uslovima koje donose klimatske promene. Kako smo već pisali, uporediće se s onim koje je odležalo u podrumima Bordoa.
Ova pošiljka iz svemira kapsulom "SpaceX Dragon" stigla je u Meksički zaliv, a svaka boca francuskog vina bila je smeštena unutar metalne posude radi zaštite od lomljenja. Dakle, astronauti su morali da odole, a da ne probaju. Otvaranje se očekuje krajem februara.
Tada će kompanija "Space Cargo Unlimited" iz Luksemburga, koja stoji iza ovog eksperimenta otvoriti bocu ili dve na degustaciji u Bordou na kojoj će se okupiti vinski znalci. Nakon toga slede meseci hemijskih ispitivanja čiji će rezultati pokazati kako je boravak u svemiru uticao na mehuriće i sedimentaciju.
"Misija nam je bila doprineti nauci, a cilj pronaći nova rešenja za budućnost poljoprivrede", rekao je za The Guardian, Nikolas Gum, izvršni direktor i suosnivač kompanije priznavši da će biti zabavno degustirati to vino. Dodao je da poljoprivreda treba biti ekološka i zdrava, a ujedno sposobna da hrani čovečanstvo pa da je prostor ključan.
Tvrdi da će zbog klimatskih promena poljoprivredne kulture poput grožđa morati da se prilagode na teže uslove. Ovakvim eksperimentima kompanija nastoji da istraži ponašanje biljaka u stresnim uslovima kao što je vakuum, a svoja otkrića planiraju da iskoriste kako bi ih na zemlji učinili čvršćim i otpornijima.
"U dalekoj budućnosti kada se kolonišu Mars i Mesec, oni koji budu živeli tamo, poželeće da uživaju u pogodnostima sa Zemlje, kao što su dobra hrana i vino", zaključio je.
Treba napomenuti da ovo nije prvi put da je ovakav proizvod završio u svemiru. Francuski astronaut Patrik Bodri je 1985. godine poneo bocu na šatl "Discovery". Takođe, ostala je neotvorena u tih nedelju dana boravka u orbiti.
Tagovi
Vino Svemir Space Cargo Unlimited Naučno istraživanje Vino iz svemira
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje.
Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim presovanjem semena dobije se ulje svetle boje. Ne fermentira, odnosno ne može se užegnuti jer sadrži sezamin.
Ulje dobijeno toplim presovanjem slabijeg je kvaliteta, a služi za podmazivanje, izradu sapuna, parfema, hartije za kopiranje, za fiksiranje cvetnih mirisa. Čađ od sagorelog susamovog ulja upotrebljava se za izradu crne boje za crtanje i pisanje (tuša). Susamom se pre pečenja posipaju razne vrste peciva, što je karakteristično u novo doba.
Morfologija. Koren je vretenast i dopire 70 do110 cm u dubinu. Razgranat je i najveća masa razvija se do 30 cm, u sušnijim krajevima ponekad i do 50 cm. Najintenzivnije se razvija iza cvetanja i pre zrenja čaura. Stablo je uspravno, maljavo ili golo, visoko 40 do 100 cm, u preseku četvrtasto ili osmouglasto. Ima 2 do 4 ili 6 bočnih grana, koje izbijaju po celoj dužini ili pri osnovi stabla. Boje je zelene ili ljubičaste, a takve mogu biti i čaure. Listovi su naizmenični, otvorenozeleni do zatvorenozeleni, na dugoj peteljci, slabo nazubljeni ili jako usečene liske. Većinom su maljavi. Pri zrenju čaura listovi počinju žuteti i opadati od osnove ka vrhu stabla. Plod (čaura) i zvonasti izgled cveta susama su karakteristični. Cvet je zvonast, petodelan, beo, ružičast ili ljubičast. Cvetovi izbijaju po 1 do 3 u pazuhu lista. Cveta 35 do 50 dana. Susam je samooplodna ili stranooplodna biljka. Oplođuje se pomoću vetra i insektima.
Uslovi uspevanja. Susam je osetljiv na niske temperature. Uginjava od mraza na 0oC. Minimalna temperatura za klijanje je od 15o do 18oC. Niže temperature od 15oC temperature zaustavljaju rast i razvoj susama. Za period vegetacije koja traje 90 do 120 dana, treba mu oko 2500oC. Otporan je na sušu. Semenjača je tanka pa seme brzo bubri i klija ako u zemljištu ima dovoljno vlage i toplote. Klija za 24 sata, a niče za 4 do 5 dana, samo ako je zemljište dobro obrađeno i nezakorovljeno. Najbolje uspeva ako vlage ima od 70 do 80 % od poljskog vodnog kapaciteta zemljišta. Najveće zahteve prema vlazi ima u fazi cvetanja i u početku zrenja. Atmosferska suša ispod 15 % relativne vlažnosti vrlo je štetna za susam. Prevelika vlažnost u toku cvetanja izaziva bakteriozu.
Susamu najbolje odgovaraju strukturna zemljišta, odnosno aluvijalna, karbonatne smonice, černozem. Na vrlo lakim zemljištima kao što su peskuše daje vrlo slabe prinose. Nepodesna su i zaslanjena, teška, zbijena zemljišta, na kojima se lako stvara pokorica.
Biljka je kratkog dana i kratkog stadijuma jarovizacije. Rane forme susama nisu toliko osetljive na dužinu dana. Prva dva ovalna zatvorenozelena listića pojavljuju se 5 do 10 dana posle nicanja a zatim svakih 2 do 5 dana drugi parovi. Susam voli svetlost. Pupoljanje počinje 20 dana posle nicanja, a posle 20 do 25 dana javljaju se cvetovi. Cvetanje traje 35 do 50 dana. Listovi počinju opadati 60 dana od početka cvetanja, a tada dozrevaju i pucaju prve čaure.
Agrotehnika. Od stranih sorata mogu doći u obzir: Dolco, Rio, Palmento, Sadovo 1, Kubaniec 55, Taškent 122 i dr. Susam najbolje uspeva posle strnina i jednogodišnjih leguminoza. U jesen se ore na 20 do 25 cm. Prolećna obrada je detaljna na dubinu 8 do 10 cm. Za visoke prinose, susam zahteva 60 do 80 kg N, 80 do 100 kg P2O5 i 100 do 120 kg K2O. Đubrenje susama je prilikom dubokog oranja.
Setva se obavlja u drugoj polovini maja i završava se u drugoj polovini juna (druga setva), kada je zemljište zagrejano na dubini 10 cm od 15 do 18 CoC. Setva je sejalicama za kukuruz, međuredno 40 do 60 cm i u redu 10 cm, odnosno u gustini 200-250.000 biljaka/ha. Količina semena je 12 do 15 kg/ha. Dubina setve je 2 do 3 cm. Sa dva zalivanja (u početku stvaranja cvetnih pupoljaka i punog cvetanja) sa 300 do 400 m3 vode/ha, a potom izvođenja kultiviranja, može se dobiti prinos preko 1. t/ha semena.
Berba. Izvodi se kada su čaure mrke, najčešće u prvoj polovini septembra. Zbog osipanja semena iz čaura, najbolja je dvofazna berba, žetelicama i samovezačicama. Pokošene biljke u „snopovima“ se suše i u drugoj fazi vršu na prilagođenim vršalicama sa brojem obrtaja bubnja od 600 u minutu. Ovršeno seme se skladišti i čuva u džakovima sa vlagom 9 do 10 % ili se čuva u magacinima u sloju od 30 cm.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije