Pretraživanje tekstova
Iako za mnoge grane poljoprivrede ova godina nije bila dovoljno zahvalna, vinogradari su veoma zadovoljni ovom sezonom. Ove godine kažu nije bilo problema ni sa bolestima kod grožđa.
Pored Aleksandrovačke župe, veoma dobru godinu imali su i poljoprivrednici koji se bave vinogradarstvom u Smederevskom vinogorju. Rane sorte su obrane, a prosečan rod očekuje se u Vršcu.
U Aleksandrovačkom vinogorju neke sorte već su obrane. Rana autohtona sorta jagoda, završena je nedavno. Kako navode tamošnji vinogradari, plodovi su dobri i krupni. Na dobru godinu uticali su topli i sunčani dani sa svežim i hladnijim noćima.
Vinogradar iz Zleginja kod Aleksandrovca Kosta Botunjac navodi da ove godine nije bilo problema ni sa bolestima kod grožđa.
"Svaki vinogradar na ovom svetu za dobro vino može da poželi. To je preplitanje minerala, stvaranje dobrih kiselina, ukusa, a sa druge strane nismo imali bolesti u vinovoj lozi", kaže Botunjac.
Kako se pripremiti za početak sezone berbe grožđa i proizvodnje vina?
U nekim delovima Srbije prinosi su ove godine manji, ali kvalitet ne izostaje. U Smederevskom vinogorju je rod ove sezone smanjen za petinu u odnosu na prethodne godine, ali kažu vinogradari da je grožđe izuzetno dobrog kvaliteta.
Vinogradar iz Smedereva Dragan Vasić navodi da više nije potrebno da vinogradi imaju vlage u zemljištu.
"Bilo je u početku dosta kiše i dobrim tretmanima u vinogradu i ozbiljnim radom mi smo sve to sačuvali. Ima sunca dosta, vlage više ne treba", navodi Vasić.
Osnovni principi đubrenja i kretanja hraniva u vinovoj lozi i zemljištu
Berba sorte muskat otonela gotova je u Vršcu. U okolini tog grada vinogradari su zadovoljni kvalitetom, ali im nije odgovaralo to što je u poslednje dve nedelje bilo vrućeg vetra koji je otežavao rad poljoprivrednicima u tom kraju kada su u pitanju vinogradi.
Petar Milanović Krajovan iz firme Vršački vinogradi objašnjava da taj vruć vetar stvara probleme, jer isušuje grožđe.
"Visoke temperature dnevne, noćne temperature koje se ne spuštaju ispod 20 stepeni i evo kao što vidite ovaj vruć vetar zaista utiče, isušuje grožđe", navodi Milanović Krajovan.
Tradicionalno, kada počne glavna berba grožđa polovinom septembra u celoj zemlji se očekuje i veliko slavlje u čast roda. Povodom toga krajem sledeće nedelje počinje manifestacija pod nazivom Smederevska jesen, kao i Grožđebal u Vršcu i u Aleksandrovcu u Župskoj berbi. Obeležavanje kraja berbe grožđa očekuje se u Topoli kada će i mlado vino moći da se proba, prenosi RTS.
Izvori
Tagovi
Grožđe Berba grožđa Kosta Botunjac Dragan Vasić Petar Milanović Krajovan
Autorka
Više [+]
Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.