Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 03.09.2019. 18:00

Vinogradari zadovoljni kvalitetom i rodom grožđa

Iako za mnoge grane poljoprivrede ova godina nije bila dovoljno zahvalna, vinogradari su veoma zadovoljni ovom sezonom. Ove godine kažu nije bilo problema ni sa bolestima kod grožđa.

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 246
  • 30
  • 0

Pored Aleksandrovačke župe, veoma dobru godinu imali su i poljoprivrednici koji se bave vinogradarstvom u Smederevskom vinogorju. Rane sorte su obrane, a prosečan rod očekuje se u Vršcu.

U Aleksandrovačkom vinogorju neke sorte već su obrane. Rana autohtona sorta jagoda, završena je nedavno. Kako navode tamošnji vinogradari, plodovi su dobri i krupni. Na dobru godinu uticali su topli i sunčani dani sa svežim i hladnijim noćima.

Vinogradar iz Zleginja kod Aleksandrovca Kosta Botunjac navodi da ove godine nije bilo problema ni sa bolestima kod grožđa.

"Svaki vinogradar na ovom svetu za dobro vino može da poželi. To je preplitanje minerala, stvaranje dobrih kiselina, ukusa, a sa druge strane nismo imali bolesti u vinovoj lozi", kaže Botunjac.

Kako se pripremiti za početak sezone berbe grožđa i proizvodnje vina?

U Smederevskom vinogorju prinosi manji za petinu

U nekim delovima Srbije prinosi su ove godine manji, ali kvalitet ne izostaje. U Smederevskom vinogorju je rod ove sezone smanjen za petinu u odnosu na prethodne godine, ali kažu vinogradari da je grožđe izuzetno dobrog kvaliteta.

Vinogradar iz Smedereva Dragan Vasić navodi da više nije potrebno da vinogradi imaju vlage u zemljištu.

"Bilo je u početku dosta kiše i dobrim tretmanima u vinogradu i ozbiljnim radom mi smo sve to sačuvali. Ima sunca dosta, vlage više ne treba", navodi Vasić.

Osnovni principi đubrenja i kretanja hraniva u vinovoj lozi i zemljištu

U Vršcu zadovoljni kvalitetom

Berba sorte muskat otonela gotova je u Vršcu. U okolini tog grada vinogradari su zadovoljni kvalitetom, ali im nije odgovaralo to što je u poslednje dve nedelje bilo vrućeg vetra koji je otežavao rad poljoprivrednicima u tom kraju kada su u pitanju vinogradi.

Petar Milanović Krajovan iz firme Vršački vinogradi objašnjava da taj vruć vetar stvara probleme, jer isušuje grožđe.

"Visoke temperature dnevne, noćne temperature koje se ne spuštaju ispod 20 stepeni i evo kao što vidite ovaj vruć vetar zaista utiče, isušuje grožđe", navodi Milanović Krajovan.

Tradicionalno, kada počne glavna berba grožđa polovinom septembra u celoj zemlji se očekuje i veliko slavlje u čast roda. Povodom toga krajem sledeće nedelje počinje manifestacija pod nazivom Smederevska jesen, kao i Grožđebal u Vršcu i u Aleksandrovcu u Župskoj berbi. Obeležavanje kraja berbe grožđa očekuje se u Topoli kada će i mlado vino moći da se proba, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Grožđe Berba grožđa Kosta Botunjac Dragan Vasić Petar Milanović Krajovan


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.