Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salta
  • 16.09.2017. 16:30

Vreli dani, hladne noći - savršeno vino

Salta je argentinska pokrajina u kojoj se vinova loza uzgaja na nadmorskoj visini do 3.000 metara. Tamo su dani vreli, a noći jako hladne. Šta to znači za bobice grožđa, a onda i vino? Proverite!

Foto: mfrade / Bigstock, samboep / Pixabay
  • 315
  • 27
  • 0

Već smo pisali o tome kako se najviši vinogradi na svetu nalaze u Argentini, ali u tome prednjači pokrajina Salta, gde su posađeni vinogradi na neverovatnih 1.000 do čak 3.000 metara nadmorske visine.

Naime, argentinski vinogradari su otkrili kako su njihova vina puno bogatija ukusima, zavisno od toga gde uzgajaju grožđe jer, što je veća visina, više je koncentracije i intenziteta, navode na stranici Tasting Argentina.

Tako je pokrajina Salta postala najviši region na svetu, koji grožđe uzgaja radi vina. Danas se ova vina smatraju egzotičnim proizvodom, vrlo ekskluzivnim u celom svetu, sa jedinstvenom karakteristikom, koja je stekla sve vrste simpatija, kako kod stručnjaka, tako i amatera, pa se smatraju najkvalitetnijim na međunarodnom tržištu vina.

Vreli dani, hladne noći i - fotosinteza

Mnogi će reći kako se radi o marketinškoj strategiji. Naravno, sama činjenica da su tako visoko, pomaže u marketingu. No, stvar nije u tome.

Na višim visinama, uz postizanje veće termalne dužine, sa hladnijim noćima, povećanom učestalosti ultraljubičastih zraka, grožđe stvara čvrstu kožu i tamnu boju. Voće se puno više bori za preživljavanje i koncentriše više ukusa, koji će nakon toga dati puno aromatičnija vina.

Slučaj temperaturnog raspona (hladne noći i vrelog dana) glavna je atrakcija: razlika u temperaturi olakšava koncentraciju arome, ukusa i osnovne boje. O čemu se radi?

Bobice formiraju deblju kožu

Biljka obavlja proces fotosinteze samo pri sunčevoj svetlosti. Međutim, potrošnja hranjivih materija je konstantna, čak i tokom noći, kada se ne događa fotosinteza. Ako se noću temperatura značajno smanji, vinova loza ulazi u neku vrstu odmora, usporava aktivnost i time konzumira manje hranjivih materija, koje se čuvaju u grožđu i tokom vegetativnog ciklusa se poboljšavaju.

Deblja koža grožđa - jači intenzitet

Intenzitet sunca na ovoj nadmorskoj visini takođe kožu grožđa čini debljom, kako bi se bobice zaštitile od sunčevog zračenja. U koži grožđa dobijamo i glavnu ekstrakciju aromatičnog intenziteta. Zato je Salta najbolja regija za poznato vino torontes, njihovo vodeće belo vino. Iako se ova vina fermentišu vrlo kratko, sa kožom grožđa (i još brže bez njega), pri prvom pritisku, sav taj aromatski intenzitet prolazi prvo do soka, koji će postati vino. Zato su Salta vina tako aromatična.

A kada su u pitanju crvena vina, ona su puna tanina! Ovo područje nije poznato samo po malbek vinu, nego ćete ovde naći i neke od najboljih kaberne sovinjona u zemlji, koji su ljutkasti i strukturirani.

Bogat ukus prikriva sadržaj alkohola

A tek kada govorimo o alkoholu, tada visina i sunce igraju vrlo važnu ulogu. Što je veći intenzitet sunca, grožđe je više dehidrirano i ima nizak nivo vode i veću koncentraciju šećera, koja se kasnije pretvara u alkohol. Dakle, imate plodove bogate ukusima, koji prikrivaju sadržaj alkohola.

Tako da, ako vam nakon jedne ili dve čaše ovog vina obrazi počnu crveneti, samo krivite sunce!

Foto: mfrade / Bigstock, samboep / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D