Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot
  • 18.11.2021. 07:30

Yanmar predstavio autonomnu prskalicu za vinograde

Koristi napredni sistem za prskanje i osigurava preciznu primenu sredstava za zaštitu bilja sa tačnom količinom kapljica, što znači da je potrebno manje pesticida. A u tank mu stane 200 litara.

Foto: Yanmar
  • 251
  • 26
  • 0

Kompanija "Yanmar" predstavila je tehnološku inovaciju za vinogradare, a reč je o robotu za primenu pesticida.

Proizvođači ističu niz njegovih prednosti - od primene na površinama svih veličina, poboljšane sigurnosti, produktivnosti pa sve do smanjenja troškova proizvodnje i svestranosti.

"YV01 je autonomna mašina za prskanje koja može da promeni način rada u vinogradima, a podržan je Yanmar tehnologijom i kvalitetom", navodi ova firma.

Zbog male težine od jedne tone i kompaktnosti, robot se može peti i spuštati na padinama nagiba do 45 odsto uz smanjenje zbijanja zemljišta u svim vremenskim uslovima. Osim toga, lako se može u polje prevesti na prikolici ili kamiončićem.

Štedi pesticide, a na tržištu 2022.

Koristi napredni sistem za prskanje i osigurava precizne tretmane sredstvima za zaštitu bilja, sa tačnom količinom kapljica. To znači da je potrebno manje pesticida, a u njegov tank stane 200 litara.

Kako navode u saopštenju, YV01 je opremljen vrhunskom autonomnom tehnologijom pa je fleksibilan, lagan i ekološki prihvatljiv jer osigurava vrlo precizno prskanje po vinovoj lozi. Idealan je za vinograde koji imaju manji razmak među redova i gde su čokoti nešto niži.

"Posebno je pogodan za male čokote, a savršena je dopuna većim mašinama koji se koriste na većim površinama", komentarisao je Peter Aarsen, predsednik te kompanije.

Kaže da se kombinacijom uštede troškova, povećane produktivnosti i sigurnosti na radnom mestu ovaj robot može da se transformiše za korišćenje i kod velikih i kod malih vinogradarskih operacija. 

Zahvaljujući elektrostatičkom mehanizmu za prskanje on tačno i precizno tretira biljke. Reč je o sistemu koji proizvodi fini mlaz električno nabijenih kapljica koje su privučene na lišće tako da sve površine, čak i one skrivene budu tretirane. Istovremeno se smanjuje uzaludna potrošnja sredstava.

Vinogradarstvo: Kako se izboriti sa visokim temperaturama i sušom?

Pokreće ga benzinski motor Honda IGX 800 sa 27 konjskih snaga. U rezervoar za gorivo stane 19 litara, a robot ima ubrzanje od četiri kilometara na sat. Početak prodaje ove autonomne mašine očekuje se tokom 2022. godine.

Pogledajte kako radi:


Tagovi

Yanmar Robot Prskanje Pesticidi Zaštita bilja Vinograd Peter Aarsen


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.