Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 08.09.2019. 08:00

Abate Fetel - nepravedno zapostavljena sorta kruške

Reč je o sorti krušaka koja rano prorodi. Iako je prisutna u zasadima krušaka u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, više zasada je pod Viljamovkom i Santa Marijom, što i nije dobro jer je cena Fetela viša od navedenih sorti, a može dugo i da se čuva u hladnjačama.

Foto: Bojan Kecman
  • 6.488
  • 68
  • 0

Abate Fetel, stara francuska sorta, prisutna je i u mnogim zasadima krušaka u pojedinim krajevima, ali za razliku od evropskih zemalja, Fetelova je manje zastupljena od Viljamovke i Santa Marije. Najviše se koristi kao treća sorta, odnosno, oprašivač. Mnogi voćari kažu da su se pokajali što u voćnjacima nemaju Abate Fetel kao dominantnu sortu, a Viljamovku, Santa Mariju i ostale sorte, kao oprašivače.

Otpornija na bolesti i štetočine

Zašto je prisutno takvo mišljenje? Viljamovka je, što je praksa pokazala u poslednjih petnaest godina, pre svega industrijska sorta. Teško ju je proizvesti da bude čista, naročito na podlozi divlje kruške, bez tamnih mrlja i pegica od čađave krastavosti ili kruškine buve. Podloga divlje kruške vrlo je bujna i bez redovne letnje rezidbe vrlo je teško dobiti čistu krušku. Drugo, cena Viljamovke sve je niža, a i klimatske promene uzrokovale su da rod poslednjih godina često podbaci zbog kasnih mrazeva u aprilu i maju. Fetelova sa druge strane, ranije procveta i prođe fazu zametanja plodova, kada su voćke najosetljivije na niske temperature. Takođe, manje je osetljiva na krastavost i napad kruškine buve u odnosu na Viljamovku i Santu.

Od Fetela se pravi dobra rakija

Santa Marija koja cveta posle Fetela, a malo pre Viljamovke, nema dobru cenu i teško ju je prodati ako je sitna ili prljava od čađave krastavosti, odnosno kao druga i treća klasa. Malo ko je uzima zelenu već prolaz ima pred početak školske godine kada požuti i iznese se iz hladnjača. Rakija od Santa Marije nije loša, ali ne može da parira rakiji od Viljamovke, ali i Fetela. Malo ko pravi rakiju od Abate Fetel kruške, ali je interesantno da je, po izjavama mnogih voćara, skoro istog, ako ne i boljeg kvaliteta, od rakije pravljene od Viljamovke.

Proizvodnja krušaka u Neštinu

Popularna kao izvozna sorta

Sorta Abate Fetel je, što je najvažnije, vrlo popularna za izvoz, naročito u Rusiju. U paru sa njom ide i sorta Konferans. Rusko tržište vapi za ovim sortama dok je sve manji interes za Viljamovkom i Santa Marijom. Ruski kriterijumi u pogledu zdravstvene ispravnosti plodova strožiji su u odnosu na evropske pa je i u tom pogledu Fetelova u prednosti, jer ne zahteva mnogo hemije za zaštitu. Uz to, otkupna cena često joj je i duplo veća, u odnosu na Viljamovku i Santa Mariju.

Abate Fetel sazreva u prvoj polovini septembra. Do nedavno je sazrevanje bilo krajem septembra, međutim, zbog klimatskih promena, ranije se bere. Plod je slatkastog ukusa, sa blagom aromom. Rezidba je jaka, ali nije zahtevna, najbolje je da se ostavi do pet rodnih pupoljaka na grančicama. Voli plodnija zemljišta i izrazito dobro cveta, međutim, ako nema dovoljno makro i mikro elemenata, rod je slabiji. Poželjno je da se uzgaja na podlozi dunje, ne divlje kruške jer u tom slučaju razmak u redu može biti i 1,2 metara.

Voćari se često razočaraju kada vide mnogo cvetova na stablu, a samo poneki plod, posle oplodnje. Suština je da se stablo dobro obezbedi borom, cinkom i lako pristupačnim azotom, naročito na pseudoglejnim zemljištima.

Zaštitite voće od truleži pravovremenim delovanjem

Duže se čuva u odnosu na Viljamovku

Plod je zelenkaste do zelenkasto žute pa i crvenkaste boje na strani jače izloženoj suncu. Težina ploda može da ide i do 250 grama. S obzirom da obilno i redovno rađa, odnosno, da prorodi od treće godine, investicija se brzo otplati. Još jedna od prednosti sorte Abate Fetel ogleda se u dužem čuvanju u hladnjačama u odnosu na Viljamovku i Santa Mariju, čak do pet meseci pa prodavci zadovoljno trljaju ruke kada, u januaru i februaru, kupci kupuju plodove ove kruške i za više od dva evra po kilogramu.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Tagovi

Abate Fetel Viljamovka Santa Marija Konferans Kruška


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]