Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnik
  • 20.01.2019. 18:00

Alen Islamović: Za moje lešnike zanima se i Ferero Roše

"Da probate moj plod ne biste verovali, kao da ste uzeli kašičicu Nutele. Poslao sam u Švajcarsku na analizu šaku lešnika i nisu mogli da veruju da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja", otkriva Alen Islamović.

Foto: Bigstockphoto/Deyan Georgiev Facebook/Alen Islamovic
  • 2.696
  • 648
  • 0

Kako je najavio u septembru prošle godine, Alen Islamović od svoje plantaže lešnika prihode očekuje u 2020. godini, dakle četiri godine nakon što je ušao u ovaj biznis. Ne samo što očekuje prihode, nego se za njegov lešnik zanimaju prerađivači iz Švajcarske, Austrije i italijanski Ferero Roše (Ferrero Rocher), poslovni gigant kada je u pitanju otkup i prerada lešnika. 

Islamović: Dva dana nedeljno dovoljna su za održavanje plantaže

Islamović je na svojoj plantaži prošle godine imao 1.500 posađenih leski na površini od 22.500 m2, a sada su te površine dosegle 25.000 m2. Sve su sertifikovane i kontrolisane u EU.

Alen Islamović bere lešnik sa svoje plantaže

"To je moje slobodno vreme između vikenda. Moja farma, koju sređujemo i vodimo brat moje supruge i ja, je na površini od 25.000 metara kvadratnih. Rad na plantaži kreće od marta, aprila, pa do septembra ili oktobra. U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalivaš, štitiš od parazita, prskanje, prehranjivanje preko korena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mi je usadio otac, koji je to voleo", izjavio je Islamović za portal CDM

Plantažu održavaju propisanim pesticidima Evropske unije

Ističe da je bihaćko polje najpogodnije za lešnik u BiH, jer ima peska sebi i odličnu nadmorsku visinu. 

"Moje sorte su najtraženije na svetskom tržištu za fabrike čokolada, za preradu lkera i za pravljenje ulja. Radiću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom "Lešnik s Une", a to će početi za par godina. Kad odem u penziju, moja farma će biti kapaciteta između 10-15 tona lešnika . Za mene se zanimaju prerađivači lešnika Švajcarske, Austrije i Ferero Roše", otkriva Islamović, dodavši da plantažu održavaju propisanim pesticidima Evropske unije. 

"Da probate moj plod ne biste verovali, kao da ste uzeli kašičicu Nutele. Poslao sam u Švajcarsku na analizu šaku lešnika i nisu mogli da veruju  da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja"​​​​​. Možda neko misli da ja nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam srećan deda, koji očekuje još unučića tokom godine. Želim da imam veliku porodicu, jer smo moja supruga Marjana i ja iz velikih porodica", zaključio je Islamović, koji je jesenas poručio poljoprivrednicima da sa sadnjom lešnika krenu odmah, da angažuju struku i da kao i on mogu da očekuju da će  za nekoliko godina uživati u plodovima svoga rada.


Tagovi

Alen Islamović Plantaža lešnika Ferrero Rocher


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.