Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komisija za zaštitu konkurencije
  • 18.01.2018. 08:15

Analiza tržišta maline nije pokazala poremećaje

Analiza je imala za cilj da ispita pretpostavku o postojanju povrede konkurencije na tržištu otkupa malina od strane otkupljivača (hladnjačara). Potražite celu analizu ispod teksta!

Foto: Meditations / Pixabay
  • 851
  • 72
  • 0

Komisija za zaštitu konkurencije je sprovela analizu uslova konkurencije na tržištu otkupa i izvoza malina na teritoriji Republike Srbije i donela zaključak da ne postoje poremećaji na tržištu otkupa malina roda 2017. godine, koji bi mogli biti rezultat sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije od strane učesnika na tom tržištu.

Analiza je imala za cilj da ispita pretpostavku o postojanju povrede konkurencije na tržištu otkupa malina od strane otkupljivača (hladnjačara). Prikupljeni su podaci o uvozu i izvozu malina u periodu od 2010. do 2017. godine.

Potražite kompletnu Analizu ispod teksta!

Nije postojala jedinstvena otkupna cena

Navodi se da podaci o otkupljenim količinama i realizovanoj vrednosti otkupa, kao i o otkupnim cenama roda 2017. godine, nisu ukazivali na postojanje jedinstvene otkupne cene maline, što bi eventualno moglo da bude rezultat prethodno postignutog dogovora o otkupnoj ceni između otkupljivača - hladnjačara.

Konstatovano je da se cene razlikuju u zavisnosti od sorte, momenta otkupa i predajnog mesta, kao i od toga da li se malina otkupljuje od pravnog ili fizičkog lica.

Komisija: Nema kartela među hladnjačarima

Analiza je pokazala i da su prosečne prodajne cene na domaćem i inostranom tržištu u prvih deset meseci 2017. godine niže od odgovarajućih cena u 2016. godini za 11% (domaće), odnosno za 14% (izvoz). U istom periodu prosečna otkupna cena niža je za 34%. Ističe se i da je prošle godine povećan raspon između prosečne prodajne (izvozne) i prosečne otkupne cene kod svih izvoznika, tako da je prosečna izvozna cena kod pojedinih izvoznika bila i dvostruko viša od prosečne otkupne cene.

Foto: Meditations / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Malina Hladnjačari Otkup Cena Analiza Komisija Konkurencija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.