Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aronija
  • 27.08.2018. 12:00

Aronija bogato rodila, ali nema otkupa, pa je proizvođači nude besplatno

"Neka dođe narod, neka obere i preradi, da ima u kući kao lek", poziva Bojan Mijailović iz sela Vojkovci.

Foto: Pixabay / utroja0
  • 1.183
  • 124
  • 0

Aronija, iako lekovito i i zuzetno korisno voće za zdravlje ljudi, ove sezone u okolini Topole nema kupaca. S obzirom na to da je bogato rodila ove godine, proizvođači kažu da će velike količine ploda ostati na zemlji i propasti. Da se to ne bi dogodilo, odlučili su da ovo voće prerade, a deo da - poklone. 

"Određene količine beremo po narudžbini, ukoliko nam poruči neko, ali to su male količine. To prodajemo 100 dinara po kilogramu. Jedan deo ćemo preraditi u slatko i sok za naše potrebe i za naše prijatelje. Na žalost ostalo nemamo gde. Bobice su baš pune soka i greota je da propadne, jer je to prirodan lek", kaže za Top Pres Bojan Mijailović iz sela Vojkovci.

Aronija u dermatologiji

Kako dodaje, aroniju besplatno, uz njega, nude još dvojica proizvođača. Njih trojica jedini u selu uzgajaju aroniju. "Neka dođe narod, neka obere i preradi, da ima u kući kao lek", poziva Mijailović.

Napominje da ovo voće nije zahtevno za gajenje. Obilno rađa, a ulaganja nisu velika. Jedini problem ove godine je otkup. 


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Tagovi

Aronija Topola Vojkovci Bojan Mijailović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]