Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruške
  • 21.09.2020. 15:00

Berba krušaka u većini zemalja gotova - mraz i kiša smanjili prinose

Zemlje poput Holandije, Belgije i Francuske zabeležile su istu ili veću proizvodnju krušaka, dok su one južnije izvestile o njenom padu.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 208
  • 148
  • 0

Berba krušaka ili je pred završetkom ili već završena, a prema predviđanjima, proizvodnja u Evropi je već sada veća za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ali i dalje ostaje četiri odsto ispod četvorogodišnjeg proseka, u razdoblju između 2015. i 2018. godine.

Zemlje poput Holandije, Belgije i Francuske zabeležile su istu ili veću proizvodnju, dok su one južnije izvestile o njenom padu, piše FreshPlaza.

U Holandiji i Belgiji berba već gotova

U Holandiji su kruške već u skladištima. Količine su u skladu s prethodnim procenama, a u nekim delovima zabeleženi su veći prinosi, najčešće tamo gde su obrane do kraja avgusta. 

Što se tiče tržišta, ono se trenutno nalazi pod pritiskom, a cene ovoga voća neprestano padaju. Ali, trgovci veruju kako će situacija ubrzo da se stabilizuje. 

Vremenske neprilike pomutile i svetsko tržište šljiva

Većina belgijskih krušaka takođe je pobrana uprkos merama protiv korone koje su uzgajivači bili prisiljeni da sprovode. Voćari i trgovci zadovoljni su kvalitetom, zahvaljujući većem razdoblju sunčanih sati, u odnosu na prošlu godinu. 

U Italiji proizvodnja veća za 12 odsto  

Prema prognozama OECD-a, u Italiji, jednoj od najvećih proizvođača ovoga voća, proizvodnja bi trebalo da iznosi 2.199.000 tona što je porast od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu koja je bila dosta loša. Međutim, proizvodnja je i dalje manja (za četiri odsto) od četvorogodišnjeg proseka.

Glavni razlog su ozbiljna oštećenja na plodovima uzrokovana prolećnim mrazevima, kišom tokom cvetanja i gradom u vreme razvoja ploda. 

Međutim, trgovci smatraju da je mesec novembar taj koji će dati prve prave odgovore u vezi s najprodavanijim sortama, Abate čija je proizvodnja prema prvim procenama manja za 35 odsto u odnosu na 2018. godinu. Što se tiče preostalih sorti, berba i prodaja sorte Carmen su završeni, većina serija Santa Marije je skladištena dok je Williams dobrog izgleda i prinosa te je u skladu s razdobljem između 2016. i 2018. godine.

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Kada je reč o Nemačkoj, Italija dominira na veleprodajnom tržištu Santa Marijom, a Abate Fetel takođe se proširio poslednjih nedelja. Što se tiče domaćeg uzgoja, vredi spomenuti snažno širenje sorte Xenia. Dok je u 2018. ubrano oko 1.400 tona, u 2019. godini ukupna berba dosegla je 2.500 tona. 

Pad proizvodnje u Španiji

Španija i Portugalija zabeležile su pad proizvodnje kao rezultat klimatskih i promena životne sredine.

Prve ovogodišnje kruške sorte Limonera na španska tržišta došla su krajem avgusta, a Blanquilla se na policama pojavila oko 15. septembra.

Sezona je počela otprilike u isto vreme kao i prošle godine. Zbog jakih pljuskova zabeleženih u proleće, ovogodišnja proizvodnja pašće između 4-5 odsto, zavisno od sorte i uzgojnog područja. Očekuje se količina od oko 300.000 tona.

Opasnost u berbi voća: Šta kod uboda osa, pčela i stršljena i kako ih izbeći?

Međutim, sektor očekuje da će se potražnja znatno povećati od treće nedelje septembra, jer je sezona koštičavog voća završila dve nedelje ranije zbog značajnog pada ponude.

Ostatak sveta

U Sjedinjenim američkim državama zabeležen je blagi porast udela organski gajenih krušaka dok su u Južnoj Africi izgledi za novu sezonu pozitivni zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima. Kina je zabeležila manju proizvodnju, a sorte Crown je manje za 70 odsto.

U Australiji su po prvi put posadili sortu QTee, novu aromatičnu crvenu krušku koja je poreklom iz Norveške. Prema najnovijim podacima kompanije "Hort Innovation" ukupna količina manja je za četiri odsto i iznosi oko 114.500 tona. Izvoz se takođe smanjio za 26 odsto u količinskom smislu i za 16 odsto u vrednosnom. Čak 34 odsto od ukupne ovogodišnje proizvodnje otišlo je u preradu. 


Tagovi

Kruške Proizvodnja Prinosi Berba Italija Španija Mraz Kiša Tržište Cena


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.