Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroFresh
  • 13.03.2018. 12:15

Bosiljčić: Borovnica će doživeti veliki bum

Očuvanje kvaliteta voća u hladnjačama, kao i opravdavanje cene kvalitetom, biće izazovi sa kojima će voćari morati da se suoče.

Foto: Vedran Stapić
  • 840
  • 40
  • 0

Situacija na terenu pokazuje da danas imamo proizvođače sa velikim površinama, koji nemaju hladnjaču. Iz tog razloga moraju da iznajme prostor ili da obave prodaju odmah, "na zeleno". Poznavaoci kažu da se bez hladnjače mnogo gubi na kvalitetu. Međutim, da nisu samo hladnjače dovoljne, dokazala je međunarodna kompanija AgroFresh, koja se bavi skladišnim tehnologijama.

"Glavni proizvod koji je u upotrebi već sedam godina i koji smo registrovali u Srbiji je SmartFresh ProTabs, na bazi 1 metilciklopropen (1-MCP), koji služi za duže čuvanje jabuke, kruške i šljive. Rezultati su izuzetni. On je komplementaran sa ULO hladnjačama, jer onog momenta kada otvorite komoru, skald može nastati svakog trenutka. Etilen, kao hormon rasta u plodu, počinje da radi, a plod počinje da sazreva i gubi se na kvalitetu. Oni plodovi koji su tretirani SmartFresh-om nakon otvaranja ostaju sveži sedam, osam nedelja, a to izvoznicima olakšava izvoz na daleka tržišta i bolji menadžment komora i robe", objašnjava Biljana Bosiljčić iz ove kompanije.

Harvista za bolji kvalitet jabuke

Tržište diktira trendove

Biljana potvrđuje da tržište diktira tend i ono što je traženo, pa voćari moraju da se prilagođavaju, kako izborom sortimenta, tako i momentom berbe i procenama kada će izvoziti i kada su atraktivni na tržištu gde se roba izvozi. Smatra da jabučastvo voće ne daje fleksibilnost, kakvu daju jagoda ili malina, dok za borovnicu kaže da može da traje 50 godina i da ne gubi na kvalitetu:

Biljana Bosiljčić
Biljana Bosiljčić (desno) na ProfiFruit sajmu u Beogradu (Foto: Vedran Stapić)

"Borovnica će doživeti veliki bum, ali njeni zasadi neće biti istog tipa kao malina, jer su potrebna veoma velika ulaganja i to će moći da urade samo oni koji joj se potpuno posvete. To će uključivati i đubriva i supstrate. Borovnica će u narednih sedam godina biti u velikom porastu. Isto će biti i sa malinom, s obzirom na to da je tražena za svežu upotrebu. Kada je reč o jagodi, već je trend sama tehnologija gajenja i koliko se može produžiti sezona. Osim jagodastog voća, u žiži je i trešnja".

Visoku cenu opravdati kvalitetom

Sagovornica očekuje da voćari izvuku maksimum od predpristupnih fondova, kakav je IPARD, kako bi zaokružili celinu u proizvodnji. Ono što vidi kao slabu kariku jeste radna snaga. Smatra da će svaki proizvođač morati sa ovim da se nosi, posebno kada bude širio zasade.

"Cena rada će ići ka gore, a to će uzimati sve veći udeo u ceni koštanja, na kraju. Tako će i cene morati da rastu. Sa tim nivoom cene možete da se nosite tako što ćete ponuditi kvalitet", zaključuje Bosiljčićeva.


Tagovi

Biljana Bosiljčić AgroFresh SmartFresh ProTabs Hladnjača Voće


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.