Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarska proizvodnja
  • 28.02.2019. 10:00

Boško Filipović: Proizvodnja jabuka može biti unosan posao

U nadi da će živeti od voćarstva Boško Filipović, krenuo je u proizvodnju jabuka pre pet godina. Danas ima jabučnjak na 2,2 hektara na kojem proizvodi jabuku vrhunskog kvaliteta.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 672
  • 92
  • 0

Boško Filipović iz Lešnice kod Loznice, na svom porodičnom imanju, pre pet godina, podigao je savremeni zasad jabuke na površini od hektar i po, da bi pre dve godine, zbog kako kaže isplativosti posla, proširio površine za još jedan hektar.

Jedan je od retkih proizvođača voća, koji smatra da se od voćarstva može lepo živeti ali ako tome pristupite krajnje profesionalno. Svaka proizvodna godina je priča za sebe ali za sada Boško zajedno sa porodicom, odgovara na sve izazove koji se javljaju u ovoj proizvodnji.

"Stari zasad, iako nema ni punih pet godina kako smo ga podigli isplatio je sve što smo uložili u njega. To je razlog zašto sam proširio proizvodnju i 2016. podigao nov zasad, a u planu mi je i izgradnja hladnjače i sigurno još zasada," kaže mladi proizvođač.

Podsticaji za podizanje voćnjaka, vinograda i hmeljarnika

Opremljen voćnjak daje kvalitetan rod

Prema njegovim rečima sadnju novog voćnjaka obavili su mašinski i površina od hektar posađena je za manje od tri sata, što je mnogo unapredilo sam rad. Nasloni, protivgradna mreža, sistem za zalivanje kao i ograđivanje parcele obavljeno je odmah nakon sadnje. 

"Jedino tako, sa potpunim opremanjem voćnjaka po savremenim principima voćarenja možete očekivati dobar i kvalitetan rod. Jabuka je za sada proveren i siguran posao iako je prošle godine otkupna cena od 55 dinara, bila niža, opet se isplatilo," kaže Filipović.

Otkupna cena jabuke za izvoz 2017 godine je bila 75 dinara i zarada iz te godine pokrila je nižu cenu prošle godine, objasnio je on i dodao da ukoliko imate plodove vrhunskog kvaliteta, ujednačene obojenosti i krupnoće, nećete imati problem sa prodajom.

Blaga zima idealna za sadnju voća

Crvene jabuke traženije na tržištu

Rane sorte, koje prve stižu na rod, a pre svega gala i kao sorta oprašivač greni smit, su provereni aduti ovog proizvođača. Kako nam je objasnio, sa njihovom berbom kreće se već krajem avgusta i s obzirom da su prve na tržištu uvek imaju dobru cenu. 

"Crvene jabuke traženije su na tržištu, a gala je pored toga još i slatka i aromatična. Nisam imao problema sa njenom prodajom, sve količine od kako sam počeo sa proizvodnjom, izvozim u Rusiju. Prošle godine sam imao 70 tona po hektaru a preko 80 posto plodova bilo je u prvoj klasi," naveo je Filipović.

Smatra da ova proizvodnja ima budućnost i da se od nje može lepo i zaraditi, ali početna ulaganja su najveći problem. Za podizanje jednog hektara voćnjaka sa svom neophodnom opremom potrebno je blizu trideset hiljada evra.

Voćnjak Boška Filipovića (Foto: Jelena Gajić Đokić)

Ništa bez početnog kapitala 

Zahvaljujući subvencijama koje daje država, za sadnice, protivgradnu mrežu i navodnjavanje i to 50 odsto povraćaja od uloženih novčanih sredstava, može se napraviti dobar i dugoročan posao ali kako je objasnio početni kapital morate imati.

"Novac je na prvom mestu, jer bez njega ne možete početi ali stalno učenje, saradnja sa stručnjacima, sa ljudima koji imaju iskustva u ovoj proivodnji, je takođe veoma važna. Pre nego što sam krenuo u ovu priču, obišao sam svakog značajnijeg proizvođača jabuka u Srbiji i mnogo toga naučio, što mi je kasnije značilo. Ako ja ne znam, ima neko ko zna," kaže Filipović.

Veliku pomoć ima i od svoje porodice i neretko čak i teže poslove obavljaju sami bez angažovanja radnika. Navodi primer svoje dvoje dece, koja vole da provode vreme u voćnjaku i da su nakon rezidbe sve grane i grančice sami izneli iz zasada.

Dve trećine plantaža voća koncentrisane u tri EU zemlje

Jabuke iz zime "izašle" bez oštećenja 

Nada se naravno da ovim poslom obezbeđuje i njihovu budućnost ali i stvara mogućnost da oni nastave njegovim stopama ukoliko to budu želeli.

Jabuke iz njegovog voćnjaka su iz zime izašle bez ikakvih oštećenja i trenutno je ceo zasad u odličnoj kondiciji. Rezidba se privodi kraju, a lepo vreme omogućiće i da se zaštita obavi neposredno pred kretanje vegetacije, što je idealan period. 

"Posla uvek ima tokom cele godine ali je lepo raspoređen. Najviše se radi u periodu berbe ali sa proverenom ekipom berača i ti poslovi prođu bez problema. Ništa nije teško kad znate zašto radite i da će se vaš trud na kraju isplatiti," zaključuje Filipović.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Jabuka Gala Greni smit Zasad jabuke Loznica Masinska sadnja Otkup jabuke


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!