Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozorenje voćarima
  • 31.03.2019. 14:30

Breskvin trips - štetočina koja je sve aktuelnija

Napadnuti plodovi imaju smanjenu tržišnu vrednost, a na plodovima breskvi štete su manje jer dlačice ometaju ishranu tripsa.

Foto: Pixabay/Hans
  • 599
  • 10
  • 0

Breskvin trips (Taeniothrips meridionalis) štetočina je koja je rasprostranjena u regionu, u prethodnim vegetacijama. Prisutnost tripsa zabeležena je ranijih godina i na breskvama, kajsijama, šljivama, na karanfilima i na drugim biljkama. U predelima sa toplijom klimom, ima do tri generacije mada je najčešća pojava dve generacije.

Odrasli oblik insekta prezimi ispod kore i u pukotinama stabala, kao i u opalom lišću.  U vreme cvetanja, hrani se delovima cveta. Tokom svoje ishrane oštećuju latice, prašnike i druge delove cveta. Jedna ženka može da odloži oko 80 jaja na cvetne organe, a larve oštećuju tek zametnute plodove, izlučuju smolu koja sadrži toksine pa se tragovi sisanja na epidermisu jače uočavaju, nastaju nekroze nepravilnog oblika, koje sprečavaju pravilan rast ploda, a ponekad nekrotično tkivo puca i stablo odumire. Kožica ploda postaje hrapava, plodovi se deformišu. Štete su posebno uočljive na nektarinama.

Napadnuti plodovi imaju smanjenu tržišnu vrednost, a na plodovima breskvi štete su manje jer dlačice ometaju ishranu tripsa.

Mere zaštite

Kao i za sve insekte, potrebno je odraditi dobru rezidbu breskve. Većina sorti breskve jako je bujna i izraste do 60% više krošnje nego što je bilo prethodne generacije pa je potrebno rezidbom ukloniti navedeni procenat. Rezidbom se mora rasteretiti krošnja tako da se ne stvore "zagušeni" uslovi, koji pogoduju pojavi breskvinog tripsa.

Opalo lišće u zasadu, kao i orezane grane, moraju se iznositi iz parcele i spaljivati. Oni predstavljaju sklonište za odraslog insekta tokom zime.

Kovrdžavost lišća: Ključan momenat za zaštitu breskve i nektarine

Pred kretanje vegetacije, treba odraditi tretman parafinskim (belim) uljem koje ima insekticidno i akaricidno dejstvo, a kombinuje se sa bakarnim oksihloridom (fungicid).

Pazite na pčele

Kurativno se provodi tretiranjem piretroidima, ali posebno se pazi da se ne šteti pčelama. Tretiranje se sprovodi u vreme otpadanja latica, a insekticidi se primjenjuju pred veče ili rano ujutro dok pčele ne lete.


Tagovi

Breskvin trips Štetočine breskve Uzgoj breskve Mere zaštite


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Bekir je diplomirani inženjer opšte poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Posebno ga interesuje autohtona genetika svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.