Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupine
  • 03.08.2019. 11:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Cena kupine pala zbog lošeg kvaliteta ploda?

Berba kupine tek je počela, a cena se već promenila. Prvih dana otkupa za kilogram ovog voća plaćalo se 45 dinara, da bi kasnije cena bila 40 dinara.

Foto: Sanja Dovečer
  • 377
  • 71
  • 0

Berba kupine tek je počela, a cena se već promenila. Prvih dana otkupa za kilogram ovog voća plaćalo se 45 dinara, a nekoliko dana kasnije kilogram košta 40 dinara. Zbog niske cene Raša Mijailović razmišlja da svoj zasad koji se prostire na 15 ari poseče čim obere ovogodišnji rod.

Kupina loh nes ove godine pet puta skuplja u odnosu na prošlu

Cena pala zbog lošeg kvaliteta ploda?

Kaže da bere porodično jer ne bi mogao da plati radnike, dnevno ubere između 100 i 200 kilograma plodova. "Zaradim onoliko koliko bi zaradio spremajući drva u šumi, samo što bi dva metra drva spremio za par sati, a ovde provedoh ceo dan. Dobro je rodila, solidan je prinos ali cena godinama niska tako da razmišljam da ih posečem čim oberem," kazao je Mijailović.

Na  otkupnom mestu u selu Vojkovci potvrđuju da je cena spala, a razlog je kažu loš kvalitet plodova, prenosi Glas zapadne Srbije. Dnevno se otkupi oko osam tona plodova aktuelnih sorti čačanska bestrna, loh nes, ton fri.

"Neko je zadovoljan cenom, neko nije zavisi koliko ko ima i koliko ulaže u proizvodnju, cena jeste niska ali i kvalitet je podbacio," rekao je Sloba Matić.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Glas zapadne Srbije


Tagovi

Kupina Cena kupine Uzgoj kupine Raša Mijailović Sloba Matić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.