Pretraživanje tekstova
Vrlo je važno pokupiti lišće sa zemlje, kao i "mumificirane" plodove koji su ostali ispod voćke. Mladim stablima dodajte do 1 kg đubriva, a starijim voćkama od 2 do 3 kg đubriva.
Od predstojećeg vikenda pa sve do kraja meseca, vremenske prilike će biti stabilne, pa bi voćari, tamo gde još uvek nisu, trebali da krenu sa pripremom voćnjaka za narednu godinu.
Sneg i vetar pogodovali su bržem opadanju lišća, vrlo je važno pokupiti ga sa zemlje, kao i "mumificirane" plodove koji su ostali ispod voćke i ukloniti stare i polomljene grane.
"Nakon prikupljanja, biljne delove je potrebno izneti iz voćnjaka i zakopati, zato što se tako smanjuje infektivni potencijal patogena za narednu godinu", preporučuju iz Savetodavne FBiH.
Idealno je vreme da proizvođači obave i zimsku rezidbu voća, zato što kreće period mirovanja vegetacije i stabla su manje izložena stresu. Rezidbom se, kako dodaju savetodavci, omogućuje da svaka grana dobije svoj prostor, osigurava se dobra osunčanost svih grana bez zasenjivanja i dobra prozračnost krošnje.
Rezidba voćaka: "Stablo mora biti prozračno, da ptica može proleteti kroz njega"
"Rezidbom treba ukloniti sa stabla sve suve, oštećene, polomljene, zaražene i konkurentne grane. Zaražene grane je potrebno ukloniti sve do zdravog tkiva kako bi se zaustavilo prodiranje nepoželjnih štetočina koje mogu izazvati infekcije", ističu, uz preporuku da se veće rane premažu voćarskim voskom.
Jedna od obaveznih mera je i zimsko tretiranje voćnjaka, jer se njime suzbija veliki broj štetočina i bolesti, kao što su rogač šljive, moniloze koštičavih voćki (breskve, šljive, trešnje...), bakteriozne plamenjače (jabuke i kruške) . Preporuka da se tretirana biljka "okupa" jer tako sprečavamo razvoj i širenje patogena i bolesti. Prskanje treba obaviti tokom lepog vremena, bez vetra.
Od jesenjih poslova u voćnjaku značajno je đubrenje koje mnogo ima uticaj na prinos. Količina đubriva zavisi od vrste voća i sorti, uslova uzgoja u voćnjaku i željenog kvaliteta voća.
"Mladim voćkama dodaje se do 1 kg gnojiva, a starijim voćkama od 2 do 3 kg gnojiva, zavisno od bujnosti krošnje. Isključivo se dodaju teže pokretljivi elementi pre svega fosforne i kalijumove forme, bez dodatka azota."
Tagovi
Jesen u voćnjaku Rezidba voća Jesenji tretman Čišćenje voćnjaka Đubrenje voća
Autorka
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Za razliku od prethodnih godina sve je izlagača s dronovima, samohodnim malčerima, quadovima i različitim uslugama iz domene digitalizacije. Samo mjena stalna jest #NovosadskiSajam
Damir Senjan
pre 1 dan
Danas je jedan iz mog sela imao u wocu u statusu slike sa ovoga sajma, kaže da je Gudovac nula naspram ovoga sajma. Danas je jedan iz mog sela imao u wocu u statusu slike sa ovoga sajma, kaže da je Gudovac nula naspram ovoga sajma.