Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje jagode
  • 03.03.2018. 10:30

Čišćenje zasada jagode tokom proleća

Čišćenje zasada jagode tokom proleća povećava prinos i umanjuje mogućnost pojave oboljenja.

  • 3.621
  • 225
  • 1

Uzgajivači jagode, amateri i profesionalci, će sa prvim danima proleća imati pune ruke posla. Prve, lepe dane proleća potrebano je iskoristiti za čišćenje useva i bokora jagode. Ovo je zahtevan posao, koji traži mnogo vremena, rada i znanja, ali bez obavljenog prolećnog čišćenja, prinos jagode se može smanjiti i za 70%. Zasadi koje se čiste imaju niz prednosti: veći je prinos, plodovi su krupniji i sa većim procentom suve materije, bolje je zrenje plodova i obojenost, smanjuje se pojava bolesti i napad štetočina.

Čišćenjem pripremamo bokor jagode za novu vegetaciju

Čišćenje useva i bokora jagode je odličan start za novu sezonu prošlogodišnjih i starijih zasada jagode. U standardne operacije ubrajamo uklanjanje korova, đubrenje  i zaštitu useva, a čišćenje bokora je specifično za jagode i obavlja se pre đubrenja i zaštite useva. U kontitnentalnim područjima, čišćenju zasada jagode se pristupa početkom marta, odnosno čim vremenske prilike to dozvoljavaju.

Prvi korak u čišćenju bokora je uklanjanje osušenog lišća koje je odumrlo tokom zime. Potrebno je ukloniti i sve stare listove koji na sebi imaju vidljive simptome oboljenja (najčešće se radi o pegavosti lista jagode). Na ovaj način ćemo bokor osloboditi od suvišnog lišća, smanjiti mogućnost da štetočine u starom lišću pronađu skrovište. Uklanjanjem zaraženog lišća smanjuje se inokulacioni potencijal, odnosno smanjuje se količina prouzrokovača oboljenja i onemogućavamo ostvarivanje novih zaraza.

Kako suzbiti običnu pegavost lista jagode?

Ukloniti stolone koji su se razvili tokom zime

Čišćenjem starih listova i uklanjanjem stolona omogućavamo da se zemlja oko bokora brže zagreje i na taj način obezbeđujemo raniju aktivnost korena bokora jagode. To će dovesti do ranijeg kretanja vegetacije, formiranja i dozrevanja plodova. Čišćenje listova i uklanjanje stolona najlakše ćemo uraditi upotrebom voćarskih makaza ili makaza za ruže. U manjim, amaterskim zasadima mogu se koristiti i obične, stare makaze.

Najvažnije - uklanjanje bokornica

Drugi korak, koji je i najvažniji u procesu čišćenja, je uklanjanje slabije razvijenih i suvišnih bokornica (biljčica) jagode iz bokora. Bokor jagode se oslobađa od viška tačaka rasta, jer bi razvoj velikog broja bokornica jagode doveo do formiranja velikog broja slabo diferenciranih cvetnih drški. To bi na kraju rezultvalo smanjenjem prinosa i kvaliteta formiranih plodova, koji bi ostali sitni, nedovoljno zreli i sa usporenim dozrijevanjem, podložni pojavi truleži ploda.

Unutar bokora jagode stvara se veliki broj novih bokornica. Uklanjanje suvišnog broja bokornica i sitnih bokornica vrši se pred početak vegetacije, dok bokor još uvijek miruje. Ostavljaju se dve do četiri bokornice u bokoru, koje su najbolje razvijene, dok se preostale uklanjaju pomoću dezinfikovanog noža. Prilikom uklanjanja bokornica paziti da se ne oštete bokornice koje ostavljamo.

Nakon što smo završili čišćenje zasada jagode, potrebno je izvršiti malčiranje, dodavanje humusa ili zagrtanje što će obezbediti bolje ukorenjavanje bokora.

Foto: leoleobobeo / Pixabay


Tagovi

Jagode Bokor Bokornice Čišćenje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.