Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaskršnje darivanje
  • 06.04.2018. 12:00

Čumić: Šumadijski voćari deci poklonili 300 sadnica

Udruženje voćara Šumadija voće iz sela Čumić kod Kragujevca uoči vaskršnjeg raspusta podelili su sadnice voća učenicima osnovne škole iz istog mesta. Njihov cilj je da deca od malih nogu nauče da uzgajaju voće, a to će najbolje raditi ako imaju svoju sadnicu, koju će oni lično posaditi i gajiti.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.062
  • 288
  • 0

Oko 140 učenika Osnovne škole Prota Stevan Popović u Čumiću kod Kragujevca poslednjeg dana škole, uoči vaskršnjeg raspusta, otišli su iz klupa kući sa sadnicama voća. Sadnice su dar udruženja Šumadija voće iz istog sela, čija je misija da  sadašnji đaci postanu uspešni voćari, baš kao i njihovi roditelji.

"Čumić je poznato voćarsko selo u Šumadiji i Srbiji. Od oko 500 domaćinstava skoro da nema porodice da se ne bavi uzgojem nekog voća, ako ne profesionalno, onda bar imaju zasade za svoje potrebe. Više od 50 odsto zemljišta u selu je pod voćem i ova deca uglavnom znaju dosta toga o ovoj grani poljoprivrede. Ali, hteli smo da im ukažemo čast i poklonimo im sadnicu koja će biti samo njihova. Oni će je zasaditi, negovati i gledati kako raste i rađa. Na taj način postaće savesni, strpljivi i možda zainteresovani da i oni nastave ono što su njihovi roditelji i preci počeli", kaže Goran Mijailović, predsednik udruženja Šumadija voće.

Deca
Svako dete sada ima sopstvenu sadnicu voća

Pre sadnje - edukacija

Za ovaj Vaskrs udruženje je podelilo 300 sadnica. Dobila su ih deca iz cele škole i izdvojenih odeljenja u Velikom Šenju, ali i predškolci. Nije bilo razlike, pa su tako poslednjeg školskog dana pred raspust svi otišli kućama sa po jednom sadnicom. A poklon su bile sadnice jabuke, trešnje, višnje, kasjije. I šljive, naravno, jer Čumić je najpoznatiji po gajenju upravo ove voćne vrste. Pre nego što zasade svoju ličnu, prvu voćku, odslušali su kratko predavanje koje je za njih pripremio Danko Petrović, agronom iz PSSS Kragujevac. Savete gde i kako da ih posade, dobili su na licu mesta. Na taj način, ako odluče da kad porastu budu voćari, imaće u vidu da je važno poslušati i savetovati se sa strukom. 

Profesionalna orijentacija na praktičnom primeru

Šumadija voće i škola ne sarađuju prvi put. Direktor škole, Aleksandar Jovanović kaže da su voćari iz ovog sela uvek raspoloženi da pomognu u realizaciji nekog projekta koje škola osmisli.

"Ovo darivanje ima svoj cilj. Nekoliko puta u toku godine deci predstavljamo različita zanimanja, kojim bi mogla da se bave u budućnosti. Stručno rečeno, ovo je deo našeg programa profesionalne orijentacije. Sada je na red došlo voćarstvo. Većina dece potiče iz porodica koje žive od poljoprivrede. A ovo je dodatna motivacija za njih da ostanu na selu, odnosno gest da neko brine o njima i ohrabruje ih u tome", kaže Jovanović.

Jovanović
Jovanović: Voćari iz ovog sela uvek raspoloženi da pomognu u realizaciji nekog projekta 

Čumić među šljivama, škola za primer

Čumić je selo na pola puta između Kragujevca i Topole, poznato kao selo "među šljivama". Najveći deo od 1.500 stanovnika bavi se poljoprivredom, uglavnom voćarstvom, zbog pogodne klime. Svake godine nikne nekoliko hektara novih voćnjaka. Ali, u ovom selu ima i velikih proizvođača cveća i prerađivača. Škola Prota Stevan Popović najstarija je u Srbiji, osnovana  daleke 1792. godine. Jedna je od retkih seoskih škola, čije gašenje nije ni na vidiku. Nedavno su počeli da rekonstruišu etno selo, a nabavili su i plastenik u kojem trenutno gaje čuvarkuće, o čemu smo pisali ovde.


Tagovi

Čumić Šumadija voće Prota Stevan Popović Sadnice Deca Vaskrs 2018 Danko Petrović Aleksandar Jovanović Goran Mijailović


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!