Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SADNI MATERIJAL
  • 26.01.2024. 09:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Da li će PSSS moći da proizvodi sadni materijal?

Srbiji već dugi niz godina nedostaje kvalitetan sadni materijal, a Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo namerava da podigne ogledne i matične zasade.

Foto: Sanja Dovečer
  • 100
  • 42
  • 0

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo dobila je na korišćenje 13 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i planira da na tom prostoru podigne ogledne zasade, ali i matične, kako bi proizvodili sadnice, pre svega, maline i kupine. Zašto je to važno?

"Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo ima mogućnost da uzme u zakup do 100 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, a na javnom nadmetanju od Grada smo dobili 13 hektara koje planiramo da privedemo nameni. Ima nekih parcela koje su zapuštene, a ukupno ih je četiri. Tu ćemo da pravimo ogledne zasade, a jedna od ideja je i da se podignu matični zasadi za maline i kupine", kaže direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Svetislav Marković i dodaje da je to jako važno jer su proteklih godina imali povećanje površina pod zasadima malina i stalno se ukazuje potreba za kvalitetnim sadnicama kojih na njihovom terenu imaju, ali u nedovoljnom broju.

Srbiji nedostaje kvalitetan sadni material

Kako bi se nadomestio nedostatak sadnica maline i kupine, jedan broj poljoprivrenika iz svog zasada uzima sadni material.

Kako izabrati kvalitetne sadnice voćaka?

"To nije najbolji način da se šire zasadi jer se na taj način šire i bolesti i to je nešto što ne treba raditi. Jako je bitno da imamo zdrave zasade, a neki poljoprivredni proizvođači odlaze i u Bosnu i odatle nabavljaju sadnice", navodi on.

PSSS imaju samo savetodavnu ulogu

Od pre desetak godina nekadašnji Zavodi za poljoprivredu, "pretvoreni" su u stručne službe koje imaju samo savetodavni karakter.

Poljoprivredna služba se bavi samo savetodavnim radom, rekao je Marković

"Nešto više od deceniju, Poljoprivredna služba se bavi samo savetodavnim radom, jer pravilnik koji je tada donet ne dozvoljava drugačiju delatnost, ali mi smo u kontaktu sa ministarstvom i traže se modeli i načini da, ako je nešto u interesu poljoprivrede, da se to menja i da imamo opšte dobro. Mnogi ne znaju da je rasadnik koji postoji u Bratuncu, podignut od sadnica malina koje je nekada imala Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo", kaže direktor PSSS Valjevo i dodaje da je to zasad od pet hektara, sa izuzetno kvalitetnim sadnicama.

Kada je dobra cena, podižu se i novi zasadi

U proteklim godinama bilo je pokušaja da se na parcelama pojedinih poljoprivrednih proizvođača oforme zasadi kvalitetnog sadnog materijala, da se njima pomogne, ali nije bilo dovoljno interesovanja.

Kvalitetne sadnice - preduslov za uspešnu voćarsku proizvodnju

"Mi planiramo da u nekom narednom periodu u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede i sa loklalnom samoupravom, krenemo u tom smeru, da najpre nabavimo kvalitetan sadni material, ali ono što je bitno jeste da poljoprivrednici mogu da vide kako se to radi", kaže naš sagovornik.

Nije bilo interesovanja za sadnice

"Treba istaći da smo u proteklih nekoliko godina imali dobru cenu maline. Ta dobra cena se odrazila i na zasade da budu zdravi i negovani, jer kada je takva situacija, poljoprivrednici više vode računa o svojim zasadima", navodi Marković i dodaje da kada je loša cena, onda se posao oko održavanja malinjaka ne obavlja kako treba, ne ulaže se u zasade i onda imamo bolesti koje se jako brzo šire.

Ogledne parcele voća, ali i povrća

Za sada se na području koje pokriva Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo sprovode makro ogledi na parcelama poljoprivrednih proizvođača, a zakupom zemljišta koje se nalazi i u višim i u nižim zonama, biće oformljeni stalni ogledi.

Pored voćarstva biće zastupljeno i ratarstvo, kao i plastenička proizvodnja. Na taj način će se praktično pokazati poljoprivrednicima sve što se može uraditi, da se unapredi proizvodnja i da to bude isplativo. 


Tagovi

PSSS Valjevo Ogledni zasadi Proizvodnja sadnica Svetislav Marković Kvalitetne sadnice Sadni materijal


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.