Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija u voćarstvu
  • 20.11.2017. 16:00

Darwin SmaArt kamera snimi, pa proređuje cvetove

Kompanija "Fruit-Tec" osmislila je sistem "Darwin SmaArt Camera", koji radi tako da kamera ispred tankog vretena detektuje gustoću cvetanja svakog pojedinog stabla i prenosi podatke na računar.

  • 1.066
  • 51
  • 0

Regulisanje količine voća na biljci ili stablu, jedna je od najvažnijih mera u intenzivnom komercijalnom voćarstvu, kako bi se postigla potrebna veličina i kvaliteta voća za prodaju. Najveći izazov za mehaničko proređivanje cvetova je procena stepena proređivanja i optimalno podešavanje brzine vretena.

Upravo zato je kompanija "Fruit-Tec" osmislila sistem "Darwin SmaArt Camera", koji zamenjuje subjektivnu procenu količine cvetova s objektivnom procenom kamere. Ova inovacija nagrađena je srebrnom medaljom na ovogodišnjem sajmu "Agritechnica" u Hanoveru.

Sistem određuje brzinu vretena

Sistem radi tako da kamera ispred tankog vretena detektuje gustoću cvetanja svakog pojedinog stabla i prenosi podatke na računar u vozilu u stvarnom vremenu. Koristeći proračunski algoritam, računar zatim izračunava optimalnu brzinu vretena i upravlja proređivanjem. Jedinica za proređivanje sastoji se od vretena, na kojem je postavljeno šest redova šipki, koje uklanjaju cvetove svojom rotacijom. Intenzitet proređivanja se u velikoj meri kontroliše brzinom vretena.

Pogledajte koje su još inovacije osvojile zlatnu ili srebrnu medalju na Agritechnici 2017!

Kao opcija, sistem se može kombinovati sa GPS prijemnikom. Pomoću GPS sistema moguće je detektovati svako pojedino stablo i preneti podatke, kao što su broj cvetova i brzina vretena na stablo i kasnije ih uporediti sa podacima o prinosu.

Sistem može da radi na radnim visinama od 1.475 mm do 2.850 mm.

Visoka efikasnost ovakvog sistema

Prednosti "Darwin SmaArt" sistema:

  • kontrolisano proređivanje koje vidite odmah nakon prohoda;
  • nema upotrebe hemikalija;
  • povećanje veličine i kvaliteta voća ranom raspodelom šećera na ograničeni broj plodova;
  • brzina kretanja osigurava veću obradu površine po satu;
  • proređivanje se može vršiti u svim vremenskim uslovima;
  • može se koristiti za sve sorte voćaka.

Kao mehanički sistem, "Darwin SmaArt" kamera za automatsko proređivanje cvetova može zameniti hemijsko ili ručno proređivanje. Sa svojom visokom efikasnošću i stepenom proređivanja zasnovnim na objektivnim parametrima, očekuje se da će smanjiti glavni razlog prvobitnog neprihvatanja ovakvog načina proređivanja.

Izvor i foto: agritechnica.com


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!