Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruške
  • 03.07.2018. 08:15

Erdevik: Kruškama dobro došlo zahlađenje

Proizvođači krušaka zadovoljni su padom temperature u proteklom periodu, koji je usporio zrenje i omogućio da plodovi budu krupniji pred berbu.

Foto: Flickr /leadfoot
  • 281
  • 15
  • 0

Zbog nestabilnog vremena, zaustavljene su berba i zaštita u voćnjacima. Međutim, proizvođači kruške kažu da im je zbog prevremenog zrenja, koje je uzrok toplog vremena tokom ranog proleća, ovo zahlađenje dobro došlo. "Koristi nam niža temperatura, da se zrenje uspori i da plod još malo nalarste, da bude krupniji", kaže za RTV Zolika Bali iz Erdevika

Dobra potražnja za svim sortama kruške

Za krušku se odlučio pre 10 godina, jer smatra da je ona deficitarna voćna vrsta u Srbiji, ali i u celoj Evropi. "Imam 4,5 sorti: turandot, moretinijeva, karmen, viljamovka i abate fetel. Najbolje se pokazala viljamovka, koja uvek ima standardnu cenu, a za njom je uvek i dobra potražnja. Uglavnom ide dobro sve sorte", priča Bali.

Izvoz krušaka u Rusiju

Plodovi se nakon berbe pakuju i transportuju do ruskog tržišta. Tako je već tri godine. Početkom godine na snagu je stupila Uredba kojom su pooštreni uslovi izvoza i koja je precizno definisala ceo put proizvodnje voća. 

Definisana pravila za izvoz voća i povrća u Rusiju

"U centralnoj bazi je sve definisano. Uneti su svi podaci sa površina, sa očekivanim prinosom - uvedena je realnost, što nam je potrebno, posebno nama koji želimo ozbiljno da se bavimo ovim poslom", zaključuje Ankica Bali.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kruška Izvoz u Rusiju Erdevik Zolika Bali Ankica Bali Viljamovka Karmen Turandot Moretinijeva Abate fetel


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.