Proizvođači krušaka zadovoljni su padom temperature u proteklom periodu, koji je usporio zrenje i omogućio da plodovi budu krupniji pred berbu.
Zbog nestabilnog vremena, zaustavljene su berba i zaštita u voćnjacima. Međutim, proizvođači kruške kažu da im je zbog prevremenog zrenja, koje je uzrok toplog vremena tokom ranog proleća, ovo zahlađenje dobro došlo. "Koristi nam niža temperatura, da se zrenje uspori i da plod još malo nalarste, da bude krupniji", kaže za RTV Zolika Bali iz Erdevika.
Za krušku se odlučio pre 10 godina, jer smatra da je ona deficitarna voćna vrsta u Srbiji, ali i u celoj Evropi. "Imam 4,5 sorti: turandot, moretinijeva, karmen, viljamovka i abate fetel. Najbolje se pokazala viljamovka, koja uvek ima standardnu cenu, a za njom je uvek i dobra potražnja. Uglavnom ide dobro sve sorte", priča Bali.
Plodovi se nakon berbe pakuju i transportuju do ruskog tržišta. Tako je već tri godine. Početkom godine na snagu je stupila Uredba kojom su pooštreni uslovi izvoza i koja je precizno definisala ceo put proizvodnje voća.
"U centralnoj bazi je sve definisano. Uneti su svi podaci sa površina, sa očekivanim prinosom - uvedena je realnost, što nam je potrebno, posebno nama koji želimo ozbiljno da se bavimo ovim poslom", zaključuje Ankica Bali.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka