Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 26.03.2022. 10:00

Glina se sve više koristi protiv kruškine buve - koja je najbolja?

U voćnjacima se uveliko obavljaju tretmani protiv prezimljujućih formi štetočina. Osim bakarnih sredstava i mineralnih ulja, pojedini voćari, naročito proizvođači krušaka, koriste kaolinsku glinu.

Foto: Bojan Kecman
  • 342
  • 30
  • 0

Upotrebom kaolinske gline u velikoj meri smanjuje se upotreba hemijskih sredstava, naročito insekticida, koji se koriste u tretmanima protiv polaganja jaja kruškine buve, pa i larvi prve generacije ove štetočine.

Glina iritira krila imaga kruškine buve koji ne može da polaže jaja u pazuhu pupoljaka i grana. Isto tako buva ne može da oseti gde se nalazi stablo.

Kamuflira stabla

Imago izleće kada dnevna temperatura nekoliko dana bude iznad 10 stepeni, naročito u februaru, ali su istraživanja pokazala da se dobar stepen zaštite može postići i u martu, pred početak vegetacije, odnosno, otvaranja pupoljaka. Doza koja se primenjuje prilikom prskanja je od 40 - 60 kilograma na 1.000 litara vode.

Suzbijte kruškinu buvu bez insekticida - sirćetom, sodom, glinom

Ne postoji mnogo proizvođača, odnosno, uvoznika gline. Kao najbolja, do sada se pokazala Aspanger. Ona se dobro rastvara u vodi i ostavlja vrlo malo taloga na dnu atomizera. Još ako su dobri mešači, sigurno neće doći do začepljenja dizni. Uz to, trebalo bi da imamo dobre pištolje da se glina ravnomerno rasporedi po stablu, ako se koristi glina koja se više taloži na dnu atomizera.

Pištolji za kreč sasvim su dovoljni. Kreč i glina fantastična su kombinacija za zaštitu stabala i od bolesti i od štetočina, samo treba voditi računa da sloj na pupoljcima ne bude predebeo da ne bi došlo do spaljivanja pupoljaka.

Drugi tretman 

Uz glinu bi trebalo dodati so i jestivo ulje, da duže ostane na stablu. U pojedinim ogledima pokazalo se da, ako se glina upotrebi na vreme dakle pre ili tokom polaganja jaja buve, nema napada prve generacije. Sledeći tretman trebalo bi da se uradi od početka juna, kada plodovi dovoljno narastu, kako ne bi došlo do masovnog odbacivanja plodova jer, biljka ne može da prepozna plod ako ima gline na listovima i plodovima.

Dobar stepen zaštite može se postići i u martu 

Poslednjih godina sve više voćara odlučuje se na korišćenje kaolinske gline. Dokazano je da, u određenoj meri deluje i na prouzrokovača čađave krastavosti krušaka, pa i jabuka, a jedina mana joj je što može da bude štetna i za korisne insekte. Isto tako, hladi plodove u letnjem periodu, kada su temperature visoke, naročito ako su iznad 40 stepeni.

Ne slaže se s bakrom

Kao najbolje rešenje za zaštitu krušaka od buve pokazalo se da se u jesen koriste bakarna sredstva i mineralna ulja, a u rano proleće, kaolinska glina, pošto glina nije kompatibilna sa bakrom. Inače, poslednjih godina sve više voćara odlučuje se da koristi kaolinsku glinu jer smanjuje upotrebu bakarnih sredstava čija je cena, skoro svake godine, sve viša.

U ovoj godini porasla je za minimum 30 odsto. U narednom periodu, po svemu sudeći, doći će do novog rasta cena zaštitnih sredstava, a sve više će da se zabranjuju insekticidi i fungicidi zbog čega će sigurno doći do veće upotrebe sredstava koja su dozvoljena u organskoj poljoprivredi.

Iako je bakar dozvoljen sve više se smanjuju količine koje mogu da se koriste po hektaru. Trenutno su četiri kilograma. Među sredstvima koja će sigurno biti u upotrebi je i kaolinska glina.

Kako izgleda tretiranje voćnjaka glinom, pogledajte u videu:


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Tagovi

Kaolinska glina Aspanger Bakar Kruškina buva Zaštita kruške Kruška


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]