Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod i cena voća
  • 05.02.2020. 11:30

Hoće li manjak padavina uticati na voće i cenu proizvoda?!

Nedovoljno zaliha vlage u zemljištu kao posledica manjka padavina u zimskim i jesenjim mesecima može negativno uticati na razvoj voća u daljem periodu. Da li će to možda uticati na cenu voća?!

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 177
  • 24
  • 0

Neodgovarajući klimatski uslovi praćeni sušnim periodom mogu ugroziti kvalitet i razvoj voća, a samim tim može doći i do manjih prinosa. Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dr Milan Lukić ocenjuje da bi se to moglo i ostvariti ukoliko se nastavi ovakvo vreme.

"Količina zemljišne vlage trenutno je veoma niska, jer nije ni jesenas bilo mnogo padavina, a i zima je gotovo suva. Od aprila počinje period vegetacije i ako do tada ne padne veći sneg, koji bi topljenjem obezbedio veću vlažnost zemlje, onda možemo da kažemo da će se takvo stanje loše odraziti na sve faze vegetacije odnosno cvetanje, oprašivanje, razvoj ploda, broj zametnutih plodova i na njihovu krupnoću," navodi Lukić.

Nedostatak padavina nije dobar za voće

Manji prinosi mogli bi podignuti cenu voća

Ukoliko rod zaista bude smanjen, postoji mogućnost da voće kupujemo po višim cenama nego do sada, smatra on. Međutim, dodaje da to još uvek ne možemo sa sigurnošću tvrditi i da treba sačekati još malo za takve procene.

Iako se, prema prognozama meteorologa, ne očekuje sneg u većim količinama u narednom periodu, voćari se ipak ne mogu osloniti u potpunosti na te procene, jer su klimatske promene sve više nepredvidive. Ukoliko se obistine procene da nas očekuju topliji meseci bez padavina, to će ubrzati i rezidbu voćaka koja bi trebalo da se uradi ranije.

"U ovim krajevima je ranijih godina u ovo vreme bilo i po metar snega, a sada ni pahulja da promakne. Toplo vreme, nema padavina. Neće dobro da se završi. Po površini zemlje ima malo vlage, a dole oko korena ona je potpuno suva," navodi voćar iz Dragačevo kod Čačka Slobodan Matović.

Kada je u pitanju ovogodišnja zarada, Slobodan smatra da će na to odnosno na otkupnu cenu najviše uticati uvoz.

"Prošle godine nas je potukao grad, a sada ova suša, biće dobro ako išta bude rodilo. A cena, ko zna šta će biti. Smatram da ćemo dosta voća ove godine da uvezemo, pa će to diktirati cenu na našem tržištu," dodaje on.

Neki stručnjaci ocenjuju da će u ovim vremenskim uslovima moći da prežive voćnjaci u kojima ima sistema za navodnjavanje jer se time može nadoknaditi nedostatak potrebne vlage, ali dodaju da je loše što u našoj zemlji takav sistem ima samo deset odsto proizvođača, pišu Večernje novosti.

Milakara: Poljoprivrednici neće imati problema u voćnjacima

Ipak, ima i onih koji su drugačijeg mišljenja kada je u pitanju uticaj trenutnih vremenskih prilika na razvoj voća. Agrometeorolog Srđan Milakara u razgovoru za RTS ocenjuje da ne bi trebalo biti većih poteškoća u voćnjacima.

"Pojave epizoda visokih temperatura koje traju nekoliko dana nisu dovoljne da isprovociraju pokretanje voćnih sokova kod voćarskih kultura i poljoprivrednici neće imati problema sa usevima. Bilo je godina kada su registrovane ovako visoke temperature, recimo 2007, 2008, 1989, 1990. godine. Bilo je visokih temperatura na ovim našim područjima, ali bez negativnog uticaja na stanje ozimih useva, a i voća, zato što su temperatura u prizemnom sloju i noćne temperatura još uvek niske i primerene ovom delu godine," ocenjuje Milakara.

Koje biljke teraju miševe iz dvorišta i bašte, ali i domaćinstva?

Dodaje da bi toplo vreme moglo da ugrozi jedino breskve, nektarine i kajsije, a ukoliko ovih dana padne sneg koji se najavljuje to će doprineti, po njegovom mišljenju, izolaciji biljaka.

"Sneg je dobar izolator za ozime useve ukoliko se pojave niske temperature u prizemnom sloju vazduha. I bez snega, temperatura zemljišta u setvenom sloju, u zoni korena su uglavnom bile pozitivne, tako da nije bilo alarmantno za stanje ozimih useva", objašnjava Milakara.

Ukazuje da je ovo vreme izazvalo pojavu glodara među usevima, ali dodaje i da proizvođači umeju da odreaguju pravovremeno i da sa tim ne bi trebalo da bude problema.


Tagovi

Voće Mraz Klimatske promene Orezivanje Voćarstvo Milan Lukić Slobodan Matović Srđan Milakara


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)