Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak
  • 29.01.2020. 18:00

Nedostatak padavina nije dobar za voće

Blagi decembar i januar i više temperature prijaju svima koji ne vole hladnoću te u ovim uslovima lakše podnose zimski period. Međutim ne može se isto reći i za poljoprivredu - posebno za voćarstvo.

Foto: Gordana Nastić
  • 262
  • 48
  • 0

Nedostatak padavina, posebno snega, ne pogoduje razvoju voćarskih kultura. Voćari se zbog toga susreću sa dosta problema, a jedan od najvećih je što usled suve zime bez dovoljnih količina kiše i snega nema ni odgovarajućih zaliha vlage, a sve to dovodi do manjih prinosa.

Higijena voćnjaka: Značaj zimskih aktivnosti u voćnjacima i okućnicama

Manjak padavina može da dovede do manjih prinosa

Voćar iz Miokovaca kod Čačka Vojkan Tomić se upravo toga i boji. Njegov voćnjak ispunjen je zasadima kajsija, a zauzima površinu od oko šest hektara.

"Obilazim voćnjak svakodnevno i proveravam kakvi su pupoljci na granama za ovogodišnji rod. Mislim da će biti umanjen, pre svega zbog manjka padavina," ocenjuje Vojkan.

Jedna od najvećih pretnji voćarstvu je, dodaje, grad. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, veruje da sve češće promene vremena i nagle klimatske promene mogu izazvati negativne posledice u ovoj grani poljoprivrede.

"Koliko ja pamtim bili su snegovi i do pola metra, a ovo sad je katastrofa, ovo se ne pamti. Klima se poremetila. Ukoliko ne bude nekih velikih padavina mislim da će se dosta osetiti na voću, jer je pretprošle i prošle godine bilo dosta grada, to nas je dosta oštetilo. Ako i naredne tri godine bude ovako, to će značiti propast," ukazuje on.

Objašnjava da su padavine i stvaranje vlage neophodni za voće u zimskom periodu kako bi se proces razvoja odvijao u smeru u kom treba.

"Trebalo je u decembru da se baci đubrivo za voće, sad baciti ovde đubre, a da nema padavina, to nema nikakvog efekta, to će đubre da propadne. Treba da bude dosta snegova, dosta kiša, da bi to đubrivo moglo da dođe do korenovog sistema," napominje on.

Kako pravilno održavati zemljište u voćnjacima?

Suv period treba iskoristiti za zimsku rezidbu

Viši naučni saradnik čačanskog Instituta za voćarstvo dr Nebojša Milošević ocenjuje da suva zima ne može dobro uticati na ovu granu poljoprivrede.

"Neke ozbiljnije padavine nisu bile prisutne ni u decembru mesecu, takođe ni u novembru, što može imati i neke negativne posledice, po sve vrste voćaka iz prostog razloga što je poznato da se najveća količina vlage u zemljištu akumulira upravo preko snega, koga je praktično bilo u minimalnim količinama," napominje Milošević.

Ipak, meseci pred nama mogu nadoknaditi nedostatak vlage u zemljištu ukoliko u njima bude bilo kiše i snega, ukazuje Milošević i dodaje da voćari mogu iskoristiti ovaj period bez padavina da obave druge poslove u voćnjaku poput rezidbe, piše RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Voćarstvo Vojkan Tomić Uzgoj voća Uticaj klime na voćarstvo Voćari Vojkan Tomić Nebojša Milošević


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.