Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana borovnica
  • 30.03.2024. 10:00

I borovnice počele da cvetaju, vreme je za prihranu

Iako je borovnica poznata po tome što kasnije cveta i izbegava niže temperaure, ova godina može da bude problematična

Foto: Bojan Kecman
  • 104
  • 52
  • 0

Visoke temperature uslovile su raniji početak vegetacije kod dunja i borovnica koje, u normalnim godinama, cvetaju kasnije od jabučastog i koštunjavog voća. 

Nedavne niske temperature nisu oštetile cvetove sorti borovnica koje ranije cvetaju, kao što je Chandler. Ipak, sada je vreme za prihranu i zaštitu.

Prihraniti sa makro i mikro elementima

Najzastupljenija sorta, Duke, takođe će za koji dan početi da cveta, jer su i u narednim danima najavljene visoke temperature za ovo doba godine.

Ureu ne treba koristiti u mladim zasadima

Borovnice u ovom periodu trebalo bi da se, pred otvaranje pupoljaka i tokom cvetanja, u večernjim časovima, prihrane vodotopivim đubrivima sa više fosfora, kalijuma, bora i cinka.

Može se početi i sa rasipanjem granulisanog đubriva sa više azota, tj. amonijumsulfata koji sadrži 21 odsto azota i uree, koja ima 46 odsto azota. Međutim, ureu ne treba koristiti u mladim zasadima da se ne bi spržio koren. Posebno, ako se nije dodao novi sloj malča i piljevine, jer je najviše korena koncentrisano na 30 centimetara dubine, a koren se proteže i kroz malč.

Korovi počeli da rastu

Proizvođači koji nisu jesenas ili početkom godine bacili piljevinu i sečku oko sadnica, već sad počinju da čupaju korove, naročito širokolisne, jer je vegetacija u odnosu na prošlu godinu poranila skoro mesec dana.

Vegetacija u odnosu na prošlu godinu poranila skoro mesec dana

Prilikom prihrane sa vodotopivim đubrivima, u slučaju češćih kiša, mogu se dodati i fungicidi da se spreči pojava vlažne truleži i pegavosti lista jer se može očekivati raniji napad, a sve zbog tople jeseni i zime.

Nije prošla opasnost od mrazeva

Iako je borovnica poznata po tome što kasnije cveta i izbegava niže temperaure, ova godina može da bude problematična jer opasnost od mrazeva nije prošla. Kada počinje cvetanje opasne su temperature od -3,8oC, a u punom cvetanju, -1,6oC.

Vegetacija voća je sada nezaustavljiva, da li će mraz da je "preseče"?

Mladi plodovi, tek zametnuti, stradaju na -1,2 °C. Sve ovo je pod uslovom da mrazevi traju dva sata i više. Da bi se smanjile štete, u slučaju kada se očekuje pojava mraza, dan pre ili najviše šest sati pre mraza, grmovi bi trebalo da se prihrane vodotopivim đubrivima sa više cinka i bora, kao i aminokiselinama.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Prihrana borovnica Mrazevi Vlažna trulež Amonijum sulfat Urea Siva pegavost borovnica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u