Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proređivanje plodova breskve
  • 01.05.2018. 14:15

Izračunajte sa koliko plodova da opteretite breskvu

Pre nego što se počne sa proređivanjem, važno je utvrditi kakav je stepen zametanja plodova kod svake sorte.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 1.189
  • 100
  • 0

Proređivanje plodova breskve predstavlja korekciju rezidbe, a primenjuje se kada na voćkama ostane veći broj cvetova, a samim tim i veći broj plodova. Pre nego što se počne sa proređivanjem, važno je utvrditi kakav je stepen zametanja plodova kod svake sorte. "To se čini na pet do 10 voćki, raspoređenih u dijagonali. Kada se odredi prosečan broj plodova po stablu, određuje se intezitet proređivanja", napominje dipl. ing. Radmila Koprivica.

Sa koliko plodova opteretiti voćku?

Dodaje da broj plodova, kojim treba opteretiti voćku, može da se utvrdi na osnovu obima debla. Na primer, ako je obim debla 40 cm, a na svaki centimetar obima treba da bude oko devet plodova (za uslove gajenja bez navodnjavanja), onda voćka može biti opterećena sa 360 plodova.

"Kada se pristupa proređivanju breskve, treba imati u vidu i bujnost mladara. Ako su mladari bujni, onda broj plodova po stablu može biti veći, oko 450, a ako je prirast mladara slab i broj plodova se smanjuje za polovinu. U slučaju da je prirast mladara sasvim slab, da bi se podstakla vegetativna aktivnost odstranjujemo sve plodove", objašnjaca Koprivica.

Za hemijsko proređivanje cvetova i plodova važan je pravi momenat

Proređivanje plodova breskve izvodi se od 35 do 40 dana posle punog cvetanja, odnosno kada je prošla opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Razmak između plodova bi trebalo da bude oko 15 cm.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Breskva Proređivanje plodova Radmila Koprivica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.