Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline
  • 24.04.2020. 09:00

Izvoz maline u EU - bez kontrole na norovirus

Mera dodatne desetoprocentne kontrole, odnosno kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na norovirus dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina.

Foto: Sanja Dovečer
  • 315
  • 24
  • 0

Srpske maline pri izvozu u EU više neće biti dodatno kontrolisane na norovirus, što će omogućiti lakši plasman naše robe i veće prihode za proizvođače tog voća, rečeno je Tanjugu, a prenosi RTS. Evropska komisija donela je odluku da se povuče mera dodatne kontrole za izvoz smrznutih malina poreklom iz Republike Srbije, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Mera dodatne desetoprocentne kontrole, odnosno kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na norovirus dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina.

EU kontroliše maline iz Srbije na norovirus

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, u proteklim godinama intenzivno su radili na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuje kvalitet proizvoda, a što uključuje zakonodavni okvir, akreditaciju metoda ispitivanja na norovirus, edukaciju inspektora, kao i subjekata u proizvodnji i preradi maline. Kako prenosi javni servis - to je dovelo do ovakve odluke u EU.

Pad proizvodnje i procenjena cena na jedan evro za kilogram maline

Kako smo ranije pisali, sa starošću zasada od 12 do 15 godina prinos malina u Srbiji, ali i drugim državama u regionu, znatno opada, pa tako i ekonomska računica za dalje bavljenje ovim poslom. Istraživanja koja su prošle godine obavljena u Srbiji, ali i u nekoliko zemalja u okruženju, pokazuju da je više od 95 odsto ispitivanih zasada zaraženo virusima.

Opada prinos i kvalitet malina u Srbiji

Prema podacima Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline, proizvodnja u svetu se u prethodnih deset godina gotovo udvostručila sa 310.000 tona u 2008. na 590.000 u 2017. godini. Srbija je u 2016. godini proizvela 83.000 tona, a samo dve godine kasnije 56.000 tona.

Podsećamo, domaća proizvodnja u toku 2019. godine iznosila je 53.000 tona što je za 30.000 tona manje u odnosu na proizvodnju tri godine ranije.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve procene cena proizvoda u 2020. godini

Prema objavljenim prvim procenama cena poljoprivrednih proizvoda analize Ministarstva poljoprivrede pokazuju da prosečna otkupna cena maline je 50 - 70 odsto prosečne izvozne cene što bi u trenutnim vrednostima izvozne cene činilo 0.8 do jedan evro. U januaru 2020. određene kompanije koje imaju delimično ugovorenu i proizvodnju i prodaju zaključilvale su ugovore na avanse od 1.22 evra/kg.


Tagovi

Uzgoj maline Proizvodnja maline Kvalitet maline Cena maline Izvoz Norovirus Ministarstvo poljoprivrede Pošiljke Pad


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...