Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 01.05.2024. 15:00

Jabuke ugrožavaju lisne vaši, smotavac i pepelnica - sada je važno da ih zaštitite

Krajnji cilj je zaštita lisne mase i mladih plodova od prouzrokovaca čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

Foto: PIS Srbija
  • 5.701
  • 410
  • 0

Stručnjaci iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) napominju da je da sada važan momenat u zaštiti jabuke od čađave krastavosti, pepelnice, lisnih vaši i smotavca.

"Prema najavama, od sredine sedmice bićemo pod uticajem nestabilnog vremena sa padavinama i preporučuje se da se sprovede hemijska zaštita primenom fungicida protektivnog i fungicida kurativnog delovanja. Krajnji cilj je zaštita lisne mase i mladih plodova od prouzrokovaca čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis)", kažu u ovoj službi.

Šta sve napada jabuku i kako je zaštititi?

Na području grada Beograda i Mladenovca zasadi jabuke su u fazama razvoja plodova. Preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi aktivne materije:

  • dodin +
  • pirimetanil +
  • elementarni sumpor u cilju zaštite od prouzrokovaca pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). 

Šta sa lisnim vašima?

Nakon obilaska zasada jabuke uočen je početak kolonizacije lista sa lisnim vašima (Aphididae). Sa ciljem sprečavanja daljeg širenja lisnih vaši, proizvođačima se preporučuje primena nekog od insekiticida na bazi aktivne materije acetamiprid koji će ispoljiti delovanje i na ispiljene larve jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

Kako smo ranije pisali, lisne vaši su među najvećim štetočinama na biljkama - oduzimaju im hranivo, a mogu prenositi i viruse. Ukoliko to uslovi dozvoljavaju, mogu se skidati ručno, zgnječiti, a mogu se i otkinuti napadnuti listovi i stabljike. Biljke se mogu poprskati snažnim mlazom vode, što je najbolje raditi rano ujutro, nikako u najtoplijem delu dana. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita jabuke Pepelnica Smotavac Lisne vaši PIS Čađava krastavost


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".