Moglo bi se reći da je situacija s radnicima pod kontrolom, ali nikad ne znate kada će se neko od njih razboleti, pa će na kraju svi morati u samoizolaciju. I ko će onda u berbu, zabrinuto se pitaju proizvođači.
Sezona jagoda je u toku, a britanski proizvođači su u velikom strahu. Voća ima, prinosi su odlični, ali zbog pandemije virusa korona, nema dovoljno radne snage, piše Fresh plaza.
"Već smo u punom jeku berbe, a uskoro će i maline i kupine. Vreme je, moglo bi se reći, bilo pogodno i stvarno su jako dobri prinosi", rekao je Kris Rouz iz proizvođačke organizacije "Asplins".
Naravno, ne može sve u poljoprivredi teći glatko. "Kada imate dovoljno, čak i previše radne snage, onda nedostaju prinosi i javlja se višak ljudi. A sada kada je rod odličan, radnici zbog situacije sa virusom COVID-19 nisu u mogućnosti da dođu“, pojasnio je Rose.
"Moglo bi se reći da je situacija sa radnicima pod kontrolom, ali nikad ne znate kada će se neko od njih razboleti, pa će na kraju svi morati u samoizolaciju. I ko će onda u berbu", zabrinuto pita Kris.
Španska jagoda netaknuta na rafovima Evrope, a šta će biti sa našom?
Trenutno u polju, kako kaže, ima najviše radnika iz Istočne Evrope koji su u Britaniju došli pre zatvaranja granica, a nadaju se da će vlada uskoro dopustiti ulazak novih. Mere socijalne distance su rešili tako što su svi radnici podeljeni u kampove koji su udaljeni jedni od drugih.
Problem ipak imaju sa svojim domaćim zaposlenima.
"Većina naših ljudi koji žele posao živi daleko od farmi i ne isplati im se da svaki dan putuju. Iako je puno ljudi zainteresovano, pa čak i studenti, dosta njih odustane kada čuju koliko su plaćeni i da će svaki dan morati da putuju", priznaje Kris.
Iako je prodaja voća u početku pala, situacija se vraća pod kontrolu i potražnja raste.
"Ljudi odlaze ređe u prodavnicu, možda samo jednom nedeljno i kupuju više stvari. Očekujemo da ćemo prodati više većih pakovanja od 600 i 800 gr, nego onih od 400 gr na koje smo navikli. Sva sreća što nije jako toplo, dok ih beremo, pa mogu duže da opstanu“, kaže Kris.
Stižu sremske jagode za prodaju: Proizvođači se nadaju višoj ceni
Poslednjih nekoliko godina trend zdrave ishrane je sve popularniji i voće se sve više kupuje. Problem predstavlja to što ne rade restorani i drugi ugostiteljski objekti u koje su proizvođači ranije distribuirali plodove svoga rada i koji su im bili veliki i značajni kupci. Međutim, kako se situacija sve više smiruje, i to bi moglo uskoro da se promeni.
Tagovi
Autorka