Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarski vosak
  • 03.03.2023. 07:30

Kako i kada se koristi voćarski vosak?

Voćarski vosak je neizostavno sredstvo u zaštiti drvenastih i grmolikih vrsta. Štiti od patogena, štetočina, vlage, isušivanja. Na šta obratiti pažnju prilikom primene?

Foto: Depositphotos/ WoodHunt
  • 2.071
  • 115
  • 0

Voćarski vosak je sredstvo koje upotrebljavamo prilikom rezidbe, saniranja i kalemljenja drvenastih i grmolikih vrsta. Koristi se na voćkama, voćnim grmovima, ukrasnom i parkovskom drveću i grmlju, na vinovoj lozi, ukrasnom i lekovitom bilju.

Višestruka primena i zaštita

Njegova primena ima za cilj da se rana na tkivu drveta zaštiti od isparavanja i isušivanja. To će osigurati brže zarastanje.

Premaz štiti od napada patogenih prouzrokovača biljnih bolesti kojima su ozlede tkiva ulazna vrata za izazivanje infekcija. Isto je i za brojne štetočine koje privlače mirisi koje ispušta oštećeno drvo.

Smanjuje uticaj spoljašne sredine, posebno delovanje vlage. Dugo zadržavanje vode i vlaženje reza može podstaknuti pojavu truljenja. Manji je i uticaj mraza i niskih temperatura.

Kroz obuku o rezidbi voća ispravljaju naučeno od predaka

Osim za zaštitu prilikom rezidbe, voćarski vosak se koristi i za saniranje nastalih ozleda. Nakon što se oštećenje sanira, nanosi se tanak sloj voska koji ima zaštitnu ulogu. Kada su rane i rezovi veći potrebno je ponoviti premazivanje pre nego što se prvi sloj osuši. Potrebno je oko jedan sat da se osuši i postane nepropusan. Zahvaljujući svojoj elastičnosti, on prati razvoj drveta ili grma i ne dolazi do njegovog pucanja.

U kalemarstvu štiti kalem od isušivanja, suvišne vlage i drugih faktora koji mogu dovesti do propadanja kalema.

Čitajte deklaraciju

Stvorene su mnoge formulacije, a najbolje je koristiti ekološki prihvatljive proizvode. Obično predstavljaju kombinaciju voska i smole.

Prilikom kupovine obratite pažnju šta piše na pakovanju. Na nekim deklaracijama je navedeno da su postojani na temperaturi ispod 10ºC, dok ima proizvoda koji postojanost zadržavaju na temperaturi od -5ºC i niže.

Za uspeh nanošenja voska je važno da ga ne primenjujemo kada pada kiša, jer dolazi do njegovog spiranja pre nego se osuši. U tom slučaju postupak se ponavlja.


Tagovi

Voćarski vosak Voćarski premaz Rezidba voćaka Kalemljenje Saniranje rane Primena voska


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.