Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veća rodnost
  • 17.07.2019. 10:00

Kako produžiti zrenje plodova maline do zime

Malina može dva puta da rodi u toku godine. Da bi se to postiglo, potrebno je zasaditi dvorodne sorte i negovati ih na određeni način.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 522
  • 40
  • 0

Malina formira plodove na dvogodišnjim izdancima, odnosno, u drugoj godini njihovog razvoja. Međutim, neke sorte (Heritage, Polana i Polka) na jednogodišnjim izdancima iz vršnih pupoljaka razvijaju rodne grančice koje rađaju krajem leta i tokom jeseni. Taj deo izdanka izumire, a ostatak rađa u drugoj godini i to od polovine juna do polovine jula. To su takozvane dvorodne ili remontantne sorte. Mogu se gajiti na dva načina, u zavisnosti od izabrane sorte i namene uzgoja.

Za dve berbe, biljkama je neophodan naslon

Ako se žele dve berbe plodova, u malinjaku se postavlja naslon od stubova i žica. Prvi rod dozreva istovremeno kao i kod ostalih jednorodnih sorti. Plodovi se nalaze na rodnim grančicama, razvijenim na dvogodišnjim izdancima.

Savet stručnjaka: Kako pravilno da obavite berbu malina

Drugi rod pristiže krajem leta i tokom jeseni na rodnim grančicama, izraslih iz vršnih pupoljaka ovogodišnjeg izdanka.

Uklanjanjem dvogodišnjih izdanaka do veće rodnosti

Nakon završetka zrenja plodova, odnosno posle berbe, dvogodišnji izdanci skraćuju se do zemlje. Na taj način, nesmetano se razvijaju novi koji stvaraju pupoljke u donjem delu za rodnost tokom iste jeseni. Odstranjivanjem izdanaka posle berbe smanjuje se mogućnost pojave bolesti na onima koji su u razvoju. "Krajem zime orezuju se vršni delovi izdanaka koji su doneli rod prethodne jeseni i privezuju se za žicu. Dvorodnim sortama maline ne treba uklanjati mlade izdanke do početka juna jer bi se doveo u pitanje jesenji rod", objašnjava diplomirani inžinjer voćarstva, Aleksandar Antić iz Kruševca.

Sadnja maline u proleće nije poželjna

Za jesenji rod nije potreban naslon i hemijska zaštita

Drugi način gajenja dvorodnih sorti zasniva se samo na drugom (jesenjem) rodu, odnosno, na izdancima koji se razvijaju iste godine, a po završenoj berbi svi se odstranjuju. Prednost je u tome što se u malinjak ne postavlja naslon od stubova i žice, a nije potrebna ni hemijska zaštita od bolesti štetočina.

Kako sprečiti sušenje stabljike maline

Rizik od izmrzavanja izdanaka smanjen je jer se svi nakon berbe u jesen odstranjuju, iznose iz zasada i spaljuju. Inače, za ovaj način gajenja pogodne su sorte koje imaju kratke i snažne izdanke.

Sveži plodovi jesenjeg roda u ponudi do novembra

Prednost gajenja sorti samo za jesenju berbu je i u tome što se produžava sezona proizvodnje, a i upotreba i ponuda svežih plodova od sredine avgusta do novembra. U zasadu pre zime nema nadzemnih delova biljaka pa se smanjuje pojava bolesti i štetočina koje prezimljavaju na izdancima i u pupoljcima. Zbog toga nikakva zaštita nije potrebna. Takođe, ne postoji rizik od niskih temperatura, hladnih i suvih zinskih vetrova, zbog kojih se izdanci maline mogu osušiti.


Tagovi

Remontantne sorte maline Uzgoj maline Dvogodišnji izdanci Jesenja berba maline Aleksandar Antić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.