Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 03.07.2019. 08:00

Savet stručnjaka: Kako pravilno da obavite berbu malina

Malina je voćna vrsta kod koje se berba obavlja u dužem vremenskom periodu jer plodovi sazrevaju sukcesivno i moraju se brati na vreme i veoma pažljivo. U našim malinogorjima berba počinje sredinom juna meseca i traje do sredine odnosno do kraja jula meseca. Vreme berbe zavisi od stepena zrelosti ploda, načina upotrebe i dužine transporta.

Foto: Danijela Plavšić
  • 4.230
  • 106
  • 0

Sam početak berbe zavisi od više faktora i to od samih bioloških karakteristika sorte, klimatskih faktora, nadmorske visine, ekspozicije terena, tipa zemljišta i primenjene agrotehnike.

Malinjaci koji su podignuti na južnim terenima sazrevaju ranije nego na severnim i zapadnim. U našim malinogorjima berba počinje sredinom juna meseca i traje do sredine odnosno do kraja jula meseca. Vreme berbe zavisi od stepena zrelosti ploda, načina upotrebe i dužine transporta.

Mašinska berba malina

Stepen zrelosti ploda se utvrđuje na osnovu boje epidermisa

Stepen zrelosti plodova se utvrđuje na osnovu boje epidermisa, načina odvajanja od cvetne lože, čvrstine ploda i ukusa. Kada se plod lako odvaja od cvetne lože, a pri tome ne dolazi do promene oblika i gnječenja znak je da je plod spreman za berbu.

Svi sazreli plodovi beru se u jednom turnusu kako ne bi došlo do prezrevanja i kako ne bi omekšali i opali. Ubrani plodovi moraju biti istog stepena zrelosti i čvrstoće i tada u punoj zrelosti imaju najbolji ukus i boju. Ukoliko se plodovi beru pre pune zrelosti onda su kiseli i slabije obojeni, a ukoliko su prezreli, gube boju, gnječe se i brzo propadaju.

Plodovi za potrošnju se beru pre zrelosti 

Vreme berbe zavisi i od upotrebe plodova pa se plodovi namenjeni za potrošnju u svežem stanju i za zamrzavanje beru dan-dva pre pune zrelosti, a plodovi koji su namenjeni za preradu se beru u punoj zrelosti.

Organizacija berbe je veoma složen posao i zahteva veliku ažurnost i dosta radne snage jer plodovi maline brzo sazrevaju i postoji potreba za konstatnom berbom. Na berbu maline otpada najveći procenat troškova proizvodnje jer se ona uglavnom obavlja ručno. Takođe je potrebno obezbediti čistu ambalažu i pribor za branje i dobro organizovati transport ubranih plodova.

Sprečiti pojavu zagađednosti plodova bakterijama 

Veoma važna stavka pri berbi maline jeste primena dobre higijenske prakse, gde se dobrom higijenom berača i opreme za berbu sprečava pojava zagađenosti plodova bakterijama i crevnim virusima od kojih su najčešće Escherichia coli i Salmonela sp. a od virusa norovirus NoV.

Pravila ponašanja i mere zaštite treba da obezbede sami vlasnici zasada i to izborom lokacije za podizanje zasada, higijenom ruku berača, higijenom ambalaže, kao i higijenom prevoznih sredstava za transport maline. Svim ovim merama obezbediće se kvalitetani i zdravi plodovi maline.

Kako uzgajati malinu Enrosadiru

Klasiranje maline: Tri kvalitetne kategorije 

Plodovi maline koji su namenjeni za upotrebu u svežem stanju i za izvoz klasiraju se kako pojašnjava Srećko Vukašinović, iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u tri kvalitetne kategorije i to: ekstra kvalitet, kvalitet I, i kvalitet II. Pod ekstra kvalitetom podrazumevaju se plodovi koji su po krupnoći, boji i zrelosti ujednačeni, iste sorte, ručno ubrani i bez peteljke. U jednom pakovanju se dozvoljava 5% plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu ali ispunjavaju uslove za nižu klasu.

Pod klavitetom I podrazumevaju se plodovi koji imaju približno iste osobine kao i plodovi ekstra kvaliteta, samo što se u pakovanju dozvoljava do 10% mase plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu ali ispunjavaju uslove za klasu kvaliteta II.

Plodovi kvaliteta II moraju biti zdravi, čisti i potpuno zreli, dozvoljeni su izvesni nedostaci u pogledu oblika ploda i u jedinici pakovanja može biti do 20% prezrelih plodova, do 10% mase plodova sa čašicom.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Branje maline Uzgoj maline Malina Klasiranje maline