Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti breskve
  • 27.02.2024. 12:00

Kako sprečiti kovrdžavost lista breskve - bolest hladnih i kišnih proleća?

Pravi problem sa ovim patogenom nastaje kada se ne obavi blagovremeno tretiranje zasada i ukoliko se tretman preskoči, širenje bolesti je nemoguće zaustaviti, a svaki naredni tretman fungicidima je bezuspešan.

Foto: Jovana Cvetković
  • 411
  • 46
  • 1

Taphrina deformans je prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve, najznačajnijeg oboljenja ove voćne vrste koje se javlja svake godine u svim rejonima gajenja breskve, ali i nektarine. Najkarakterističniji simptomi su na listu u vidu kovrdžavosti, zadebljanja, promene boje lista iz zelene u crvenu i hipertrofija. Simptomi na plodu se retko javljaju i ne predstavljaju veći problem u proizvodnji ovog koštičavog voća.

Jedan pogrešan korak može biti poguban

Međutim, pravi problem sa ovim patogenom nastaje kada se ne obavi blagovremeno tretiranje zasada i ukoliko se tretman preskoči, širenje bolesti je nemoguće zaustaviti, a svaki naredni tretman fungicidima je bezuspešan.

Prema rečima savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo u poljoprivrednoj stručnoj službi u Požarevcu Milene Stojanović Zafirović, primarna zaraza ostvaruje se u periodu kada počinje razmicanje ljuspica lisnih pupoljaka do pojave fenofaze "roze pupoljak". Ako se trajanje ovog perioda produži, a vreme bude prohladno, pojava oboljenja je intenzivnija.

Lepo vreme uzrokovalo bubrenje pupoljaka breskve i nektarine - šta sada?

"Optimalna temperatura za ostvarivanje infekcije je između 10 i 21ºC uz određenu dužinu vlaženja. Kada se pojave listići, od fenofaze 'roze pupoljak' oni ne mogu biti zaraženi. Ovaj patogen ostvaruje samo primarnu zarazu, što znači da tokom kasnog proleća i leta ne može doći do infekcije. Iz tog razloga je važno reagovati na vreme blagovremenom primenom preparata", kaže Zafirovićeva i dodaje da se sa tretiranjem počinje još na jesen.

Ne samo zbog ove bolesti, već i zbog mnogih drugih ne treba zaboraviti primenu bakarnih preparata kada opadne cela lisna masa, a to je period kasne jeseni.

"Primena bakra je podjednako važna kako u jesen, tako i u rano proleće, posebno za prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve. Nakon toga, u fenofazi bubrenja pupoljaka koriste se preparati na bazi cirama ili ditianona. To je kompletna zaštita od Taphria-e. Zato je važno da se ne preskoči ni jedan od ovih tretmana, u suprotnom biće kasno", ističe savetodavac za voćarstvo.

Hemijske, ali i mehaničke mere

Kako dalje napominje, usled jače zaraze kod breskve i nektarine može doći do potpunog gubitka lisne mase, pa će samim tim prinos biti loš. Takođe, biljka će početi da stvara nove listove, što će je dodatno iznuriti i isrcpeti. Situacija je slična i sa zaraženim mladarima koji su kraći, deformišu se i izumiru nakon pojave sive prevlake.

Listovi budu deformisani, a neretku opadne i cela lisna masa (foto: Depositphotos/Kassandra2)

Kovrdžavost lista breskve je bolest "hladnih i kišnih proleća", i bez obzira što nema sekundarnih zaraza tokom leta može biti destruktivna ako se na vreme ne suzbije.

"Pored hemijskih mera koje se preduzimaju protiv ovog oboljenja, treba spomenuti i preventivne mehaničke mere poput orezivanja zaraženih letorasta i sakupljanje lišća. Takođe je važna primena azota u rano proleće zbog formiranja novih listova", završava naša sagovornica.


Tagovi

Kovrdžavost lista breskve Milena Stojanović Zafirović Roze pupoljak Tretiranje Mere zaštite Orezivanje breskve Orezivanje nektarine


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.