Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Breskva i nektarina
 • 23.06.2023. 10:30

Kako zaštititi breskvu i nektarinu od smotavca i monilije?

Pregledima zasada bresaka i nektarina uočeno je prisustvo položenih jaja breskvinog smotavca. U toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine, a započelo je i piljenje larvi.

Foto: PIS Vojvodina
 • 1.538
 • 133
 • 0

Na području Srbije proizvodni zasadi bresaka i nektarina se u zavisnosti od sortimenta nalaze u različitim fazama razvoja, od različitih faza sazrevanja ploda do završnih faza razvoja ploda. Berba ranog sortimenta je u toku, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Pregledima zasada bresaka i nektarina uočeno je prisustvo položenih jaja breskvinog smotavca. U toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine, a započelo je i piljenje larvi.

Breskvin smotavac - simptomi i suzbijanje

Preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije:

 • cijantraniliprol - 0,075 - 0,1odsto (karenca sedam dana),
 • hlorantraniliprol - 0,016 - 0,02 l/ha (karenca 14 dana);

Podsetimo, breskvin smotavac nanosi velike štete, a gubici su ponekad i 50 odsto. Druga generacija odraslih jedinki pojavljuje se početkom jula. Oštećenja su vidljiva na grančicama i plodovima - pojavljuje se smolotočina izlučevina insekta. Treća generacija se pojavljuje u avgustu i nastavlja da se izleže do pred kraj septembra. Prskanje zavisi od praćenja leta insekta, a tretmani su usmereni prvenstveno na larve.

U pojedinim zasadima uočeno je prisustvo tripsa

Uočeni simptomi monilije

U fazama sazrevanja plodovi bresaka i nektarina su osetljivi na infekciju od strane gljiva prouzrokovača različitih vrsta truleži ploda (Monilinia spp.). U zasadima se uočavaju prisutni plodovi sa simptomima truleži kao posledica veoma povoljnih vremenskih uslova (česte padavine i povoljne temperature) za razvoj ovih patogena u prethodnom periodu.

S obzirom da se, u zavisnosti od regiona od danas i sutra najavljuju padavine, koje mogu da stvore nove povoljne uslove za infekcije ovim patogenima, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

 • fludioksonil - 0,4 - 0,45 kg/ha (karenca tri dana);
 • tebukonazol - 0,5 l/ha (karenca sedam dana);
 • izopirazam + difenokonazol - 0,1 odsto (karenca sedam dana);
 • fluopiram + trfloksistrobin - 0,5 l/ha (karenca sedam dana);
 • boskalid+piraklostrobin - 0,562 - 0,75 kg/ha (karenca sedam dana);
 • ciprodinil + fludioksonil - 0,08 - 0,1 odsto (karenca 14 dana).

Svi navedeni štetni organizmi, pojedini tripsi, breskvin smotavac i pojedine vrste truleži iz roda Monilinia su u nekim zemljama gde se izvozi naše voće karantinske vrste, tako da svi koji su orijentisani ka izvozu treba da obrate posebnu pažnju na njihovo suzbijanje.

Prilikom primene pesticida obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata. U zasadima bresaka i nektarina u kojima je breba u toku ili se ona očekuje u narednim danima nikako ne treba sprovoditi hemijske mere zaštite.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Breskvin smotavac Piljene larvi Smolotočina Tripsi Monilija Trulež ploda Karantinske vrste Zaštita breskve Zaštita nektarine


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva